«Radar»: LGBT filmide festival tekitab Rakveres segadust (11)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere linnavolikogu istungil otsustati, kas linn toetab Rakveresse oktoobris plaanitavat LGBTQ+ filmifestivali 1500 euroga. Volikogu jättis ürituse toetuseta.
Rakvere linnavolikogu istungil otsustati, kas linn toetab Rakveresse oktoobris plaanitavat LGBTQ+ filmifestivali 1500 euroga. Volikogu jättis ürituse toetuseta. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Oktoobris peaks Rakvere uues kinos toimuma LGBT ehk lesbi, gei, bi ja transseksuaalsete filmide festival.

Kohalikud arvavad sellest nii:

«Rakvere ei ole mingi pedepealinn,» kuulutab vabadussõja märki kandva baretiga Heino ja jätkab: «Üldse ei ole ilus, aga Ansip ütles, et see on perekond kui kaks meest lähevad ühe teki alla magama.»

«Mees mehele tagumikkupanek, see ei ole ilus,» lisab vestlusesse oma arvamuse rakverelane Arvi.

Festivali korraldavad kaks meest Teet Suur ja Keio Soomelt oma ühise ettevõtte MTÜ SevenBow alt. See on esimene kord Eesti kui seksuaalvähemused planeerivad väikelinnas avalikku üritust.

Teet Suur on 2013. aastast Rakvere linnakunstnik. Tema on see mees, kelle idee on olnud Rakvere iga-aastased vigurjõulukuused, millega on jõutud ka rahvusvahelisse meediasse.

Tandemi teine pool on Keio Soomelt, lapsest saati muusikas olnud maapoiss, kes on osalenud ka Laulukarussellis. Täna juhatab Keio nelja erinevat koori Virumaal ja oli Rakvere viimase Punklaulupeo peadirigent.

«Ma ei alusta vestlust nii, et tere, ma olen Keijo, ma olen gei,» ütleb Keijo enda kohta. «Ma ei ole tundnud otsest diskrimineerimist. On olnud muidugi seda, et kui kõnnin kuskil, siis sosistatakse, et näe «pede». Aga see on rohkem nende ütlejate probleem. Ma ei käi ju ringi ja ei näita näpuga, et hehee, hetero.»

15. veebruaril kell 15.00 arutati Rakvere volikogus, kas toetada Teet Suure ja Keio Soomelti planeeritavat filmifestivali 1500 euroga. Kui ülejäänud kaks päevakorrapunkti läksid libedalt, siis kolmas, mille raames otsustati raha jagamine filmifestivalile, tõi kaasa oodatud emotsioonid. Raha jagamise ettepanekud teevad tavaliselt spetsialistidest koosnevad komisjonid.

Rakvere kultuurikomisjon oli otsustanud, et LGBT festival saab 1500 eurot. Volikogu, mis tavaliselt usaldab komisjone seekord aga seksuaalvähemuste festivalitaotlust läbi ei tahtnud lasta. Kultuurkomisjoni juht, vaimulik Tauno Toompuu, reageeris sellega, et lahkus volikogu saalist. Volikogu liige Velvo Väli tõusis püsti ja küsis häält tõstes, et kuidas saavad volikogu liikmed otsustada festivalile raha andmise üle, kui neil pole õrna aimugi, mis festivali sisu on.

Sotsiaaldemokraat Rannar Vassiljev küsis irooniliselt, mis on filmifestiprogrammi sisu, et nad peavad ju tsensuuriga tegelema. Volikogu esimees Toomas Varek ütles, et ainult Vassiljev arvab, et nad peavad tegelema tsensuuriga.

Nii palju emotsioone ja tõsiste poliitikute ärritust ja mitte ainult üleval saalis, vaid ka all linnavaitsuse maja ees. Seal korraldas EKRE geifestivali vastase miitingu. Hinnanguliselt olid kohale tulnud kolmkümmend seksuaalvähemuste vastast.

«Seda festivali siia Rakveresse ei ole vaja. Tehku seda seal kuskil Euroopas,» ütleb Rakvere elanik, Arne Pikhof.

«Rakvere ei ole mingi pedede linn,» hüüab piketeerija Taimo Heinberg.

«Uue kinos ei sobi homo...» ei suuda kaaspiketeerija Arvi lauset lõpetada, sest Taimo lõikab sisse: "Ei-ei, see on jube! Jube!»

Tõsise teema teeb humoorikaks nüanss, et tegelikult ei tea miitingul osalejad, mille vastu nad võitlevad. Ja tõttöelda ei tea ka festivali korraldajad veel isegi, mis on festivali sisu.

Kas need filmid on teada, mida näitate?

Keio Soomelt: «Täpselt ei ole.»

Kui krõbedaid filme te tahate programmi võtta?

«Võin kinnitada, et kindlasti «geiporri» ei näe,» ütleb Soomelt. «Sellist asja ei tule tõesti, jah. Aga mõned arvavad, et tuleb,» lisab Teet Suur ja jätkab: «Selles mõttes ei tule, et seda nüüd ekstra rohkem eksponeeritakse kui mingis heterofilmis. Muidugi, vahe on sees - mida nõukogude ajal meile kinodes näidati ja mida meie näitame.»

Lähme veel korra õue ja mõistame, et teadmatus on sünnitanud plakatid, mille osas ei oskagi öelda, et mida sellega öelda tahetakse. Näiteks on seal plakat kirjaga «LIPUTAMINE EI OLE KULTUURIÜRITUS!»

Kui see nii paksu pahandust tekitab, siis miks seda festivali üldse vaja on?

«Seda on vaja sellepärast, et näidata, et ei ole vahet, milline on su orientatsioon. Me kõik oleme inimesed ja meil kõigil on ühesugused probleemid. Vahet pole, kas minu partneriks on naine või mees, ühiskond, milles me elame, on sama ja probleemid, millega me tegeleme, on ühesugused,» ütleb Keio Soomelt.

Üsna ebatavaline, aga festivali toimumise poolt oli Rakvere koguduse õptaja Tauno Toompuu. «Meil on igal aastal umbes 50 taotlust ja nende hulgas on neid üritusi, mille puhul ma ise mõtleks, et kas see on vajalik? Aga kui on inimesi, kes tahavad seda teha ja see pole midagi kriminaalset, siis ei ole mul ka õigust öelda, et seepärast, et mina sellest aru ei saa või heaks ei kiida, ei tähenda, et seda ei tohiks teha. Diskrimineerida ei tohi,» ütleb Toompuu.

«Tehke siis filmifestival, mis keskendub traditsioonilistele pereväärtustele. Tehke filmifestival, kus näitate filme sellest, kus inimesed elavad 40 aastat õnnelikult koos. Kütke! Ma ei suuda mõista seda, mida meie festival neilt ära võtab? Küll aga ma näen seda poolt, mida film annab juurde neile, kes seda vaatama tulevad,» ütleb Keio Soomelt.

Kas sa hetero armastusfilme vaatad?

«Jah, muidugi. Ja ei võta see minult midagi ära ega ei ole heteroks veel muutnud,» ütleb Soomelt. «Kui toimuks selline traditsioonilistele pereväärtustele keskendunud festival, peakorraldajaks EKRE ja ma näen kavas head filmi, siis raudselt läheks vaatama,» kinnitab Soomelt.

Tagasi volikogu saali, kus esimees Toomas Varek loeb ette taotluse: MTÜ Sevenbow soovib toetust LGBT filmifestivalile, summas 1500 eurot. Palub tõsta käed neil volikogu liikmetel, kes on selle poolt. Tõuseb kolmandik kätest. Taotlust ei rahuldata.

1500 eurot oleks olnud selle festivali eelarvest 1/10. Seda nad ei saanud. Kuigi Keio ja Teet ei ole kohanud kiusamist seksuaalse orientatsiooni pärast, kohtavad nad linnas põhimõttelise vastuseisu planeeritavale geifilmifestivalile.

Festivalile vastu hääletas volikogu liige, endine Rakvere linnapea Andres Jaadla. Nagu Rakveres kombeks, on Jaadla ka pungimees, olles ansambli Süütu Vanaema kitarrist. Jaadla tõmbab geifestivalile poliitilise loori.

«Ma leian, et sellise ürituse korraldamise aeg oli valitud täiesti vale. Nägime täna seda, kus korraldajad tahtsid teha kultuuriüritust, mis muutus aga poliitürituseks, sest üritust tahetakse läbi viia kaks nädalat enne KOV valimisi. See tähendab, et see on nii tundlik teema ühiskonnas, et selle põhjal teha sisulist kunstifestivali, nagu korraldajad väitsid, ei ole minu hinnangul võimalik. See paratamatult muutub maailmavaatelise mõtte väljendamiseks, mida oli näha hääletuse käigus.»

Kas saate täpsustada, kes üritavad oma poliitilist agendat läbi selle ürituse läbi suruda?

«Vaatame, kes hääletasid - sotsiaaldemokraadid olid poolt ja konservatiivse maailmavaatega olid vastu,» selgitab Jaadla.

«Jah, see on poliitikute arusaam asjast,» üteb festivali korraldaja Teet Suur, kes ise igapäevaselt töötab linnakunstnikuna nendesamade poliitikutega üheskoos. «Ja just võib tekkidagi sellist poliitilist kadedust, et kas toetada või mitte? Hästi raske on pooli valida. Poliitikud ei tea, mis neile võiks kasulik olla ja see tekitab muidugi stressi,» analüüsib Suur.

Kas hoolimata raha mittesaamisest festival tuleb?

«Ikka tuleb. Raha festivali saatust ei määra,» lõpetab Suur.

Kommentaarid (11)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles