Puust ja punaseks: miks võiks vabariigi aastapäeva toidud ise valmistada? (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

​Kuigi vabariigi aastapäeval söödavates traditsioonilistes toitudes on ka palju head, võiks pidulaua jaoks sisseostude tegijal valmistoitude sildil ilutsevat pikka E-ainete nimekirja nähes punane tuluke põlema minna, arvab toitumisnõustaja Ketlin Jaani.

«Kartulisalatit, sülti, kiluvõileibu ja heeringarulle – neid kõiki saab valmistada ise. Nii saab toidu teha suuresti säilitus- ja lisaaineteta,» soovitas toitumisnõustaja. Näiteks on tema sõnul sageli lisaainetest pungil vorstid, mistõttu tervisliku vorsti leidmiseks tuleb paratamatult vaeva näha. Kui aga sobivat vorsti käepärast ei ole, võiks kartulisalatit teha hoopis ise maitsestatud lihaga.

Ettevaatlik tuleks olla toiduvärvidega. Kui looduslikud toiduvärvid tavaliselt kahjulikud ei ole, siis ei saa sedasama öelda poest ostetud kunstlike värvainetega toitude kohta. «Üldiselt kehtib reegel, et mida kirevam värv, seda ohtlikum,» rääkis Jaani.

Seetõttu võiks toitudele värvi andmisel fantaasial lennata lasta. Näiteks saab punase värvi jaoks kasutada peedimahla või mõnda teist punast värvi toitu. Tunduvalt keerulisem on saada vabariigi aastapäeval olulist sinist värvi, mida looduses tavaliselt ei esine.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles