Fotod: lauluõpetajad ja arstid arutlevad Maikeni skandaali valguses hääleprobleemide üle (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna saavad Tallinnas kokku muusikapedagoogid, arstid ja teisedki spetsialistid, et nn Maikeni skandaali valguses arutleda erinevate hääletehnikate üle.

Päeva jooksul käiakse üle tänapäeva vokaalpedagoogika suunad ja lauljate hääleprobleemid. Teiste seas saavad sõna Georg Otsa nimelise muusikakooli direktor Aarne Saluveer, Maikeni juhitava WAF-kooli esindaja Bert Pringi ja Ida-Tallinna Keskhaigla häälekabineti arst Ülle Kirss. Päeva lõpetab avatud vestlusring. 

Jaanuari keskel lahvatas skandaal, kui Eesti Ekspress kirjutas väidetavast avalikust saladusest, mille kohaselt võib Maikeni menukas laulukool ja seal harrastatav Sadolini vokaaltehnika rikkuda laulja hääle.

Vastukäiguna astus Maiken üles telesaates «Radar», kus ta sellised väited tagasi lükkas. «Valime siis selle ühe välja ja loobime ta kividega surnuks,» rääkis ta telesaates.

Maikeni kaitsele asusid paljud tuntud Eesti artistid, nagu näiteks Rolf Roosalu, Nele-Liis Vaiksoo, Ott Lepland, Jüri Pootsmann ja teised. Tänane kokkusaamine ongi sellest kõigest ajendatud.

WAF-kooli esindajana ettekande teinud Bert Pringi tõdes, et kõige suurem probleem vokaalpedagoogide seas on ühtse terminoloogia puudumine. «Räägitakse samadest asjadest, kuid alati pole terminid ühesed,» rääkis ta, tuues välja uuringu, milles näiteks CVTd (Complete Vocal Technique) õppinud pedagoogid mõistsid üksteist palju paremini, kasutades samal ajal vähem termineid, kui teisi tehnikaid omandanud inimesed.

Pringi leidis, et selliseid foorumivormis üritusi, nagu oli tänane, võiks korraldada tihemini, et kõikidest võimalikest probleemidest saaks ühiselt arutada ning neid lahendada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles