Seitse põhjust, miks akne vaevab ka täiskasvanuid

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Akne ei vaeva ainult teismelisi, vaid ka paljusid täiskasvanud naisi. See on pigem üsna tavaline, et punnid ja punetus ei kao veel niipea, kui sa jõuad kahekümnendatesse. Loe lähemalt, mis põhjustab aknet ka täiskasvanueas. 

  1. Hormoonid. Tavaliselt tekib naistel enne päevi või menstruatsiooni ajal mõni punn või näonahk läheb järsku halvemaks.
  2. Stress. See on kusjuures väga tavaline, et stress avaldub inimese näos.
  3. Õhusaaste. Põhimõtteliselt on nii, et iga kord, kui sa väljas käid, siis jääb väike kiht väliskeskkonna saastet su näole, eriti linnas. Tee proovi, mine kõnni väljas pool tundi ja pühi pärast nägu niiske salvrätiga. Sulle ei meeldi see, mida sa näed.
  4. Võib-olla kasutad sa valesid tooteid. Kui sul on rasune nahk, siis sul tekivad palju kergemini punnid ja vistrikud. Otsi poest veebaasil või õlivabasid tooteid, mis ei ummistaks su poore veelgi rohkem.
  5. Sa puhastad oma nägu liiga tihti ja intensiivselt. Liigne pesu teeb akne hullemaks. Nägu ei tohiks pesta rohkem kui kaks korda päevas. Kusjuures näokoorijat ei tohiks kasutada rohkem kui paar korda nädalas.
  6. Teatud toidud võivad samuti näonahale halvasti mõjuda. Šokolaad, praetud toidud, pitsa, kohv ja pähklid – need on toidud, mis võivad põhjustada aknet. Kui sa oled märganud, et pärast šokolaadi söömist läheb su näonahk märgatavalt halvemaks, siis ära söö seda maiust – nii lihtne see ongi.
  7. Suur magusaisu võib põhjustada nahaprobleeme. Mida rohkem sa sööd magusat, seda kõrgem on insuliini tase, mis omakorda tekitab rohkem rasu ja tõstab testosterooni taset, mis tekitab uusi vistrikke. (Self Magazine
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles