Politoloogide hinnangul soovib Savisaar jätkuvalt poliitikas tegev olla (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar ja Olga Ivanova.
Edgar Savisaar ja Olga Ivanova. Foto: Alar Truu/Õhtuleht

Politoloogide Tõnis Saartsi ja Rein Toomla sõnul näitab Edgar Savisaare Lasnamäe piirkonna juhatuse liikmeks kandideerimine seda, et Savisaar soovib jätkuvalt poliitikas kaasa lüüa, ehkki praegu pole prognoositav tema kandidatuur kohalikel valimistel.

Eelmisel nädalal nimetas Keskerakonna Tallinna nõukogu saabuvateks kohalikeks valimisteks Lasnamäe ringkonna esinumbriks abilinnapea Mihhail Kõlvarti. Lasnamäe esinumbriks kandideeris traditsiooniliselt ka Tallinna linnapea ametist kriminaaluurimise ja kohtu alla andmise tõttu tagandatud partei endine esimees Edgar Savisaar, kelle pakkus välja Keskerakonna Lasnamäe piirkonna esimees Olga Ivanova. Savisaart toetaski nõukogus vaid Ivanova.

Üleeile valis Keskerakonna Lasnamäe piirkond Savisaare oma juhatuse liikmeks, ehkki oma häältearvuga paigutus ta alles neljandale kohale. Kuidas hindavad Savisaare hiljutisi otsuseid ja edasisi käike politoloogid?

Soov jätkuvalt poliitikas osaleda

Politoloog Tõnis Saartsi sõnul on Savisaare otsus Lasnamäe piirkonna juhatusse kandideerida ilmselge signaal, et ta tahab jätkuvalt poliitikas kaasa lüüa, mitte seda vaid eemalt jälgida. «Kui suurt sisulist panust ta aga reaalselt anda saab, on kindlasti küsimärk, ja seda on ka raske ennustada arvestades tema tervislikku seisundit, kohtuprotsessi ja teadmata edasisi arenguid,» ütles Saarts.

Ka politoloog Rein Toomla hinnangul näitab Savisaare kandideerimine seda, et ta soovib jätkuvalt poliitikas tegev olla. «Eks tal olnuks võimalus ju täiesti kõrvale tõmbuda,» märkis ta. «Savisaar on ju Lasnamäel kandideerinud ja Lasnamäel on ta saanud tohutul hulgal hääli kas või eelmisi valimisi silmas pidades, võib-olla ta sellepärast valis sellise variandi.»

Teisest küljest oleks Savisaarel Toomla sõnul võimalus ka teistmoodi poliitikas kaasa lüüa, võttes vastu erakonna auesimehe koht. «Olgu pealegi, et see on rohkem auamet, aga ma arvan, et auesimehel on võimalus mõjutada terve erakonna poliitikat mõnevõrra rohkem kui ühe Tallinna linnaosa juhatuse liikmena,» kommenteeris Toomla. «Minu meelest auesimehena oleks tal paremad võimalused.»

Miks Savisaar siiani seda kohta vastu pole võtnud, on Toomla sõnul raske öelda. «Võimalik, et ta võtab selle vastu, kui talle vastav ettepanek uuesti tehtaks,» lisas ta.

Millest räägib hiljutine häältesaak?

Saartsi sõnul viitab Savisaare vilets häältesaak juhatuse valimistel mõistagi sellele, et erakonnas on toimunud oluline sisemiste jõujoonte nihkumine ja seda kindlasti mitte Savisaare ega tema kõige ustavamate poolehoidjate kasuks.

«Tema häältesaak praegustel juhatuse valimistel võib viidata sellele, et neil kohalikel valimistel ei pruugi Savisaar olla sugugi seesugune superstaar 40 000 häälega nagu varasematel aegadel. Milliseks see häältesaak aga kujuneda võib, on keeruline öelda,» nentis Saarts. «Valimised ei ole vennad ja kindlasti ei saa öelda, et järgmistel valimistel tuleb poliitikul täpselt sama häältesaak nagu varem,» täpsustas ta.

Saartsi sõnul ilmselt Savisaar sellist häältesaaki seekord ei koguks, nagu 2013. aasta kohalikel valimistel, kuna toona oli tal selgelt taga ka erakonna ja linnameedia toetus, millega ta nüüd sellises mahus kindlasti arvestada ei saa.

Ka Toomla tõdes, et Savisaar ei pruugi olla selline häältemagnet nagu neli aastat tagasi kohalikel valimistel või viimastel riigikogu valimistel. «Võib ka siiski arvata, et ta kogub märkimisväärse hulga hääli ja aitab sellega kaasa erakonna kui terviku heale tulemusele.»

Toomla sõnul tuleb aga tähelepanu pöörata sellele, et valimistel osalesid vaid Keskerakonna liikmed, mitte rahvas. Ta lisas, et need kolm nime, kes Savisaar edestasid, on Lasnamäel tuntud oma praktilise poliitika poolest: Olga Ivanova oli endine Lasnamäe linnaosa vanem, Maria Jufereva on praegune linnaosa vanem ja Jaanus Riibe on linnaosa vanema asetäitja.

«Liikmed leidsid, et anname ikka eelise neile, kes igapäevast praktilist tööd teinud,» põhjendas Toomla Savisaare neljandat tulemust. «Eks muidugi usun, et Savisaar lootis ise paremat häälte kogust, aga just see, et kohapeal hinnati rohkem kohalikke poliitikuid ja selle taustal jäi Savisaar neljandale kohale, ega see väga suur üllatus ei olnud.»

Kohalikel valmistel kandideerimine jääb lahtiseks

Veel ei ole selge, kas viimastel valimistel Keskerakonnale Tallinnas kolmandiku häälesaagist toonud Savisaar kandideerib sügisel toimuvatel kohalikel valimistel või mitte.

«Ta võib otsustada ka mitte kandideerida,» pakkus Saarts, et sedasi otsustades võib Savisaar karta, et ta kukub läbi või vähemalt ei saa ta tulemust, mis teda rahuldaks. «Kindlasti peab ta mõtlema, millised tema šansid üldse oleksid, et mitte häbiväärse kaotusega oma karjääri lõpetada,» lisas politoloog.

Toomla hinnangul ei ole Savisaare otsus kandideerida või mitte praegu prognoositav. «See sõltub, kuidas erakond saab teda veenda,» sõnas ta. Erakonna huvides oleks Toomla sõnul see, kui Savisaar kohalikel valmistel kandideeriks. Ta põhjendas, et kui Savisaar ütleks, et kavatseb kandideerida kas Lasnamäel või mõnes teises linnaosas, siis sellega lõppeks jutud n-ö Savisaare nimekirjast.

Samas tõi Toomla välja mitu «aga», üks neist pooleliolev kohtuprotsess, teine Savisaare tervis. «Kui kohtuprotsess on mõne kuuga läbi ja Savisaar mõistetakse süüdi, siis ta ei saagi seaduste järgi kandideerida,» rääkis ta. Kui aga oletada, et kohtuprotsess venib või Savisaar mõistetakse õigeks, on Toomla sõnul küsitav see, kas Savisaar allub erakonna veenmisele või mitte. «Võib arvata, et ta peab veidi vahet,» ütles Toomla. «Tema tervis pole teadaolevalt kõige parem ja selge on see, et ega ta mingit reaalset valimiskampaaniat tegema ei hakka.»

Siiski nentis Toomla, et juba ainuüksi see, et Savisaar tahtis saada ühe piirkonna juhatuse liikmeks, on tema sõnul erakonna seisukohalt hea märk, et Savisaarel ei paista hetkel olema selget plaani hakata moodustama mingisugust konkureerivat Keskerakonda.

«Kui võtta ajaline mõõde mängu, siis tundub, et pärast kongressi tulemuste teadasaamist oli Savisaar kõvasti pessimistlikum kui praegu,» sõnas Toomla. «Kui mõned kuud tagasi paistis välja see, et ta kippus end erakonnale vastandama, siis nüüd seda nii palju ei ole. Kui ta nõustub kandideerima, siis võib olla, et vastandumist pole üldse.» Esimesed sammud on Toomla hinnangul selles suunas tehtud.

Keskerakond: Savisaare kandidatuur on oodatud

«Meie ei ole sellist soovi Edgarilt endalt saanud, et kas ja millises piirkonnas ta soovib kohalikel valimistel kandideerida,» ütles Keskerakonna pressiesindaja Andre Hanimägi.

«Oleme lähtunud sellest, et tal tuleb oma tervisega tegeleda. Saladus ei ole ka see, et hetkel on keerulised ajad seoses kohtuistungitega. Aga erakond on öelnud, et kindlasti on Savisaare kandidatuur oodatud,» lisas ta.

Praeguseks on Keskerakonna Tallinna nõukogu nimetanud Mustamäe ringkonna esinumbriks Tallinna linnapea kohuseid täitva Taavi Aasa ning Lasnamäe ringkonna esinumbriks abilinnapea Mihhail Kõlvarti. Järgmine kord koguneb Keskerakonna Tallinna nõukogu tuleval esmaspäeval, 6. märtsil.

Loe lisaks: 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles