Lätlased tegid mobiiltelefoni... ja see töötab! (7)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti mobiiltelefon Just5.
Läti mobiiltelefon Just5. Foto: Siiri Liiva

Lõunanaabrid on meile taas ühes valdkonnas pika puuga ära pannud  - nimelt on Läti üks viimaseid või siis hoopiski esimesi Euroopa riike üldse, mis saab uhkusega tõdeda, et teeb mobiiltelefone.

Jah, lätlastel on oma mobiil, juba aastaid. Ja ometi on see tegelikult suur uudis paljudele meist täiesti teadmata. Iga lapski teab Samsungist, iPhone’ist, vist isegi Huaweist. Kui öelda aga mööda jalutavatele kolleegidele, et «näe, vaata: Läti mobiil, nimeks Just5 ja mudeliks Freedom», siis on kulmud kerged imestusest kaarduma.

Tegelikust ka umbusust. Näitan neile, et Facebook avaneb, ekraanivaated vahelduvad, pilt Toompealt...

Vaade Tallinnale mobiiltelefoni Just5 kaamera läbi 
Vaade Tallinnale mobiiltelefoni Just5 kaamera läbi Foto: Testfoto

... näitab täiesti selgelt eristatavaid maju. «Palju maksab?» on järgmine kõhklev küsimus. «Vähe, alla 150,» - ja huvi kasvab veelgi.

Nägin telefoni nädala eest täiesti juhuslikult müügil Tele2 veebipoes, kiri «Uus» küljes. Küsisin proovida ja sain kohe. Roosa ja puha, avalikus kohas ei julgenud eriti väja võtta, aga olevat ka teisi toone, mustki olemas.

Viis päeva on mul see telefon nüüd igapäevane kaaslane olnud ja pean üldse mitte läbi huumoriprisma tunnustusega tõdema: see telefon töötab ja hästi töötab, kurinahk. Selle raha eest (vist veidi üle saja euro ta maksab) saab selle seadme puhul telefoni küll ja veel.

Lühidalt kokku võttes: esimeseks ja teiseks telefoniks lapsele, või miks mitte ka vähenõudlikule tavakasutajale igati sobiv ja toimiv seade. Samsungi sama klassi seadmetele teeb raudselt silmad ette.

Mis mulle siis selle telefoni puhul meeldis? See on kerge (vaid 137g), selle aku peab vastu vähemalt kaks ööpäeva, see on parajalt väikese ekraanimõõduga (5 tolli), selle ekraan on täiesti normaalse kvaliteediga (LG IPS), selle protsessor ja muutmälu on piisavad, et enam-vähem normaalselt protsesse jooksutada.

Ka 13 MP põhikaamera on küll väga aeglane tegutsema (nii avanema kui fokuseerima, aga teeb täiesti rahuldava kvaliteediga fotosid. Lisaks on seadmel vahetatav aku. (Ma loodan, et Tele2-s nüüd keegi seda osa ei loe, aga telefon elas vähemagi kriimustuse ja täkketa ka ühe kõrgema kaarega kukkumise üle.) Kumer tagakülg sulandub ka kenasti kätte.

Kas videot kannatab ekraanilt vaadata, küsite? Jah, ülihästi. Panin nädalavahetuselgi ETV äpi tööle ja vaatasin Lahti MMi teatesprindi skandaalse finaali otseülekannet - ei hakkinud kordagi, väga hea ja terav pilt oli, andmeside ka toimis.

Seega jah, soovitan. Hea telefon, hinda väärt. Veidi aeglaseks jääb ja kindlasti on vaja osta ka mälukaart juurde (8 GB on selgelt vähe kõigi hädavajalike äppide, fotode ja videote mahutamiseks), aga see ei kõiguta üldist hinnangut. Julgelt poodi!

Isegi see mitte, et lätlased omavad vaid selle telefoni brändiõigusi ja disainivad seda ning tootmine  ja kokkupanek käib reaalselt ikka Hiinas – nagu näiteks poolakate MyPhone, rootslaste Doro ja soomlaste Nokia (mida pannakse siiski kokku Vietnamis, mitte Hiinas).

Veidi ajaloost ka. Esimene klahvidega Just5 ilmus lettidele juba aastal 2009 ning aastal 2013 ilmus müügile esimene nutietelefon Just5 Spacer. Täpselt aasta tagasi sai valmis kõnealune mudel Freedom.

Et mitte oma hinnanguga täielikult rappa joosta, küsisin arvamust ka telefoni tegeliku omaniku käest, kes selle pärast testimisi müüki otsustas panna. Siin see on - Tele2 Eesti müügi- ja turundusdirektor Kristjan Seema kommetaar:

Just5 Freedom on samas hinnaklassis nagu Samsung Galaxy J3 ja Huawei Y5 II. Võrreldes Samsungi ja Huawei mudelitega on Just5 Freedomi aku võimsam ja peab kauem vastu ilma laadimiseta. Just5 Freedomil on ka kiirlaadimise funktsioon, mis üldiselt sama hinnaklassi telefonidel puudub. Just5 Freedomi kaamera resolutsioon on 13 megapikslit, Samsung Galaxy J3 ja Huawei Y5 II mudelitel on megapiksleid 8. Seega teeb Just5 parema kvaliteediga pilte. Androidi versioon on kõigil kolmel mudelil sama – 5.1 Lollipop – ning võrdväärne on ka protsessori kiirus.

Just5 Freedomil on olemas kaksik-SIMi kasutusvõimalus, mis on mugav lisaomadus. Just5 Freedom eristub väga hea koostekvaliteedi poolest, telefon on küll plastist, kuid kasutatud on kvaliteetseid materjale.

Seetõttu jätab Just5 välimuselt pigem kallima telefoni mulje. Samuti paistab Just5 silma julgete värvide poolest, lisaks mustale on valikus kollane, roosa, sinine ja lilla. Sageduste spektriga Euroopas probleeme pole, küll aga tasub näiteks Aasiasse reisile minnes kontrollida, kas telefon toetab sealseid 3G ja 4G sagedusi.

Kokkuvõttes võib öelda, et telefoni hinna ja kvaliteedi suhe on igati paigas ning 119 euro eest on Just5 igati hea valik. Julge värvivaliku ja hea hinna poolest sobib telefon suurepäraselt näiteks lastele. Igatahes tuleb lätlasi sellise julge sammu eest tunnustada.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles