Sudaan sai üle mitme kümnendi peaministri

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bakri Hassan Saleh.
Bakri Hassan Saleh. Foto: AFP

Sudaani president Omar al-Bashir nimetas kolmapäeval riigi peaministriks Bakri Hassan Salehi, kes jätkab ühtlasi ka asepresidendi ametis, teatasid võimuesindajad.

Sudaanil pole olnud peaministrit juba pea 30 aastat. Al-Bashir kaotas ametikoha 1989. aastal, kui kukutas riigipöördega võimult demokraatlikel valimistel valitud Sadiq al-Mahdi.

Sudaani seadusandjad hääletasid peaministri ametikoha taastamise üle detsembris.

Al-Bashir andis möödunud nädalal Sudaani võimudele käsu aidata toimetada rahvusvahelist humanitaarabi läbi riigi territooriumi näljahädas Lõuna-Sudaani.

Sudaanist 2011. aastal lahku löönud maailma noorima riigi Lõuna-Sudaani võimud kuulutasid esmaspäeval mitmes piirkonnas välja näljahäda. Lõuna-Sudaani valitsuse hinnangul ähvardab nälg 100 000 inimest ja veel miljon ei ole sellest kaugel.

Abiorganisatsioonide sõnul on näljahädas süüdi Lõuna-Sudaani kodusõda, mis on sundinud inimesi kodukohast põgenema, andnud hoobi põllumajandusele, viinud hinnad lakke ja lõiganud abiorganisatsioonid ära kõige rohkem hädas piirkondadest.

Kodusõda puhkes 2013. aastal ja sestpeale on ÜRO andmetel Sudaani põgenenud üle 300 000 lõunasudaanlase. Üle 65 protsendi põgenikest on lapsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles