Gaddafi lubas mässulised põrmustada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaddafi pealetungi eest põgenevad Liibüa mässulised eile Ajdabiya lähedal.
Gaddafi pealetungi eest põgenevad Liibüa mässulised eile Ajdabiya lähedal. Foto: SCANPIX

Samal ajal, kui ÜRO Julgeolekunõukogu asus arutama brittide ja prantslaste ettepanekut kehtestada Liibüa kohal lennukeelutsoon, lubas diktaator Muammar Gaddafi taas, et surub maha tema režiimi vastu kuu aega kestnud ülestõusu.

Viimastel päevadel mässuliste vastu jõulist pealetungi alustanud Gaddafi väed lubasid eile, et ründavad varsti ka mässuliste peamist tugipunkti, Liibüa suuruselt teist linna Benghazit.

«Kui see on välismaine vandenõu, surume selle maha. Kui see on kodumaine vandenõu, surume selle maha,» lubas Gaddafi eilses telepöördumises. «Suurbritanniat enam ei eksisteeri. Ta on vaid jälg sellest, mis ta kunagi oli. Ta on propageerinud Liibüa ründamist. Kas meie vahel on ühine piir? Kas te olete meie eestkostja? Mis õigusega?»

Benghazist kostus eile hilisõhtul tulistamist. AFP teatel ei olnud selge, kas see tähendas Gaddafi-meelsete pealetungi algust. Samuti oli segane, kas Gaddafi vägedel õnnestus võtta mässulistelt tagasi Ajdabiya linn, kust Benghazisse on vaid 160 kilomeetrit.

Eile Pariisis kohtunud G8 maade välisministrid ei toetanud sõjalist sekkumist mässuliste abistamiseks. Selle asemel pöördusid nad ÜRO poole, et see survestaks Gaddafit võimult lahkuma, ütles Prantsuse välisminister Alain Juppé.

Prantslaste ja brittide pingutused leida toetust lennukeelu kehtestamiseks ei leidnud taas toetust, teiste seas USA ja Venemaa poolt. London ja Pariis lubasid oma ponnistusi jätkata ÜRO Julgeolekunõukogus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles