Hiina seab majanduskasvu eesmärgiks 6,5 protsenti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina peaminister Li Keqiang valitsuse tegevusest parlamendile aru andmas.
Hiina peaminister Li Keqiang valitsuse tegevusest parlamendile aru andmas. Foto: JASON LEE/REUTERS

Hiina seab käesoleva aasta majanduskasvu eesmärgiks "umbes 6,5 protsenti", ütles pühapäeval parlamendile valitsuse tööst ülevaate andnud peaminister Li Keqiang.

Peaminister tõi varasemast veidi tagasihoidlikuma prognoosi põhjuseks sel aastal majandust ees ootavad erinevad väljakutsed.

Varasemaks prognoosiks oli 6,5-7,0 protsenti. Aastal 2016 kasvas Hiina majandus 6,7 protsenti, mis oli väikseim veerandsajandi jooksul.

Hiina kommunistlik partei on seadnud eesmärgiks riigi majanduse kahekordistamise aastatel 2010-2020 ja peaminister kinnitas, et praegune kasvutempo on selleks piisav.

Hiina valitsus seadis ühtlasi inflatsioonimääraks kolm protsenti.

Mure Hiina majanduskasvu pärast on viimastel aastatel kõigutanud aktsiaturge kõikjal maailmas.

Hiina suurendab tänavu kaitsekulutusi "umbes seitse protsenti", ütles kõrge laupäeval, kui USA president Donald Trump avalikustas paar päeva varem plaani tõsta riigi kaitsekulutusi kümme protsenti.

Hiina on oma relvajõude viimastel aastakümnetel järjekindlalt moderniseerinud, et luua sõjavägi, mis vastaks riigi majanduslikule võimsusele. Viimastel aastatel on Peking hakanud kasutama sõjalist musklit territoriaalnõuete toetamiseks piirkondlikes vetes.

Hiina tänavuse kaitse-eelarve suurenemine on samas suurusjärgus läinudaastase tõuga, kui kaitsekulutusi tõsteti 6,5-7 protsenti. 2016 oli esimene aasta alates 2010-ndast, kui Hiina kaitsekulutuste tõus jäi alla kümne protsendi.

Pentagoni eelarve umbes kümneprotsendine suurenemine täidab Trumpi kampaanialubaduse tugevdada relvajõude. Hiina kaitsekulutused olid 2015. aastal 215 miljardit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles