Klassikaraadio tähistab Heino Elleri sünniaastapäeva mahuka programmiga

Kirke Ert
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heino Eller on eesti nüüdismuusika üks alusepanijaid.
Heino Eller on eesti nüüdismuusika üks alusepanijaid. Foto: Repro

Heino Elleri 130. sünniaastapäevale pühendatud programm kõlab Klassikaraadio eetris tänasest 11. märtsini. Kuulata saab rahvusklassiku muusikat arhiivisalvestustelt ja heliplaatidelt läbi aegade, tähtpäevakontsert Estonia kontserdisaalist jõuab kuulajateni otseülekandes neljapäeval, 9. märtsil kell 19.

Kavas on intervjuu Heino Elleriga 1966. aastast, samuti muusikateadlase Tiia Järgi portreesaated maestro elust ja teostest ning Heino Elleri juures õppinud heliloojate looming.

Heino Eller (1887–1970) on Eesti klassikalise muusika olulisima koolkonna rajaja. Ta oli harukordne heliloomingu pedagoog, kelle neli põlvkonda õpilasi ja omakorda nende õpilased mõjutavad tänaseni Eesti muusikat. Heino Elleri õpilaste hulka kuuluvad Arvo Pärt, Eduard Tubin, Gustav Ernesaks, Eino Tamberg, Valter Ojakäär ja paljud teised Eesti tähtsaimad heliloojad.

«Tema teostest õhkub tihti kodumaist päikesepaistet, kajastub rahvuslike legendide veetlevat sügavust ja rahvalaulikute mõttelennu vallatlevat tujukust,» on Elleri muusika kohta öelnud helilooja Eduard Tubin.

Kokku on alanud nädalal Klassikaraadio programmis ligi kakskümmend tundi Elleri muusikat. Iga päev kõlab eetris tema tuntuim ja armastatuim muusikateos «Kodumaine viis».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles