Naised saavad meestega tööturul võrdseks 17 aasta pärast

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läheb veel aastaid, enne kui mehed ja naised võrdseks saavad.
Läheb veel aastaid, enne kui mehed ja naised võrdseks saavad. Foto: PantherMedia/Scanpix

Maailma Majandusfoorumi soolise võrdsuse raporti kohaselt, milles vaadeldakse 144 riigi andmeid, on meeste ja naiste palgaerinevused globaalselt pea kahekordsed.

Kui naised teenivad kuus keskmiselt 917 dollarit, siis mehed 1667 dollarit. Seejuures teevad mehed palgatööd keskmiselt 7 tundi päevas ja tasustamata tööd 1 tunni, naised aga 8 tundi palgatööd ning 4 tundi tasustamata tööd.

Rahvusvahelise personalifirma Manpower poolt läbiviidud küsitluse kohaselt ennustavad tippjuhid, et naiste ja meeste karjääris saab olema tööturul võrdsus alles 17 aasta pärast. Seejuures on meesjuhid optimistlikumad kui naisjuhid, kes eeldavad, et 20 aasta jooksul täieliku võrdsuseni veel ei jõuta.

«Globaalset pilti vaadates paistavad Eesti naiste võimalused tööturul meestega sarnased, aga näiteks põhjamaade kontekstis on meil veel pikk tee käia,» rääkis personalifirma Manpower Baltikumi personalijuht Ene Kohtla.

Kohtla sõnul joonistub välja kolm põhjust, miks haritud naised meestest vähem teenivad. «Ühelt poolt oskavad naised end vähem väärtustada, mis takistab ka õiglasemat töötasu küsimast. Teiseks õpivad naised vähem reaalteaduseid ja infotehnoloogiat. Kolmandaks mõjutab naiste sissetulekut ja karjääri see, et nad on laste tõttu mõnda aega tööturult eemal,» lisas Kohtla.

Juhtide seas läbiviidud uuring tõi välja ka eeldused, mis on vajalikud soolise võrdsuse tekkeks tööturul. Eelkõige soosivad võrdsust paindlik tööaeg ja töökoht, aga ka tehnoloogia areng.

Rahvusvahelise personalifirma ManpowerGroup poolt küsitleti uuringu raames 222 tippjuhti erinevatest riikidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles