WikiLeaks lõi palli USA luure väravasse

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CIA peakorteri fuajee.
CIA peakorteri fuajee. Foto: LARRY DOWNING/REUTERS/Scanpix

WikiLeaks lekitas üleeile suuremahulise kogu Luure Keskagentuuri (CIA) luuredokumente, milles on detailselt kirjeldatud informatsiooni kogumise meetodeid ja küberrünnakute tehnoloogiaid.

WikiLeaksi sõnul pärinevad andmed endiselt USA valitsuse kaastöötajalt, kes soovis algatada debatti selle üle, kas Luure Keskagentuuri luurevõimekus ületab sellele ette nähtud seaduslikku mandaati. Organisatsiooni sõnul on faile kokku kuni 9000 ning neid kavatsetakse aegamööda internetis avalikustada.

WikiLeaksi sõnul on andmed loodud aastatel 2013–2016 ja esialgu avaldavad nad vaid osa oma «Vault 7» nime kandvast arhiivist – eeldusel, et saavutatakse konsensus CIA tehnilise ja poliitilise programmi suhtes. Väidetavalt on organisatsiooni valduses siiski ka valmis koodid, mida saaksid avalikustamise korral kasutada teiste riikide luureteenistused või ka üksikhäkkerid, vahendab Washington Post.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles