Galerii: ERRi juhikandidaadid lähevad ükshaaval nõukogu jutule (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teoreetiliselt on võimalik, et kolme sõelale jäänud kandidaadi seast Eesti Rahvusringhäälingule (ERR) uut juhti ei valita, on viidanud nii ERRi praegune juht Margus Allikmaa kui ka nõukogu esimees Agu Uudelepp.

Täna kella 15st seisavad nõukogu ees tunniks ajaks tähestikujärjekorras kolm ERRi uue juhi kandidaati: Postimehe endised tippjuhid Mart Luik ja Erik Roose ning nende järel Eesti Ekspressi endine peatoimetaja Allar Tankler. Uus juht vajab valituks osutumiseks kümneliikmelises nõukogus seitset poolthäält. Esimeses voorus oli selge võitja Roose.

Kui lõppvoorus peaksid vastakuti jääma Roose ja Tankler, kalduks toetus Roose poole. Kui peaks tulema finaal Tankleri ja Luige vahel, on tõenäolisim lahendus uued valimised ja uued kandidaadid.

Tagatubades käib tihe töö. Avalikkuse ja ka nõukogu liikmete jaoks kõige vähem tuntud Roose kohtub usinalt poliitikutega ja otsib toetust. Reformierakonna ja sotsiaaldemokraatide toetus on tal peaaegu käes, sotsid kalduvad ehk rohkem Tankleri poole. Rooses kahtlejad kardavad, et ta võib osutuda liiga kergesti poliitiliselt suunatavaks – kas tal ikka on piisavalt selgroogu ja enesekindlust poliitilisele survele vastu seista.

Mart Luigest, kes on praegu ERRi nõukogu liige, hoiduks osa poliitikuid tema ehk põhjendamatult kõrge enesehinnangu tõttu. Nõukogu koosolekutel on ta palju sõna võtnud – liiga isepäiselt, liiga kriitiliselt.

Tankleri šansid on enne tänaseid kuulamisi ja sellele järgnevat lobitööd kõige nõrgemad.

ERRi praegune juht Margus Allikmaa teeb kuluaarides tööd selle nimel, et uus juht jääks valimata ning tal palutaks jätkata. Kuskil taamal on valikus Paavo Nõgene, kes on keeldunud avalikul konkursil kandideerimast. Kui tuleks uus konkurss, kus talle lubataks kindlat võitu, siis Nõgene ehk tuleks seda ära vormistama.

Esialgu on seis aga selline, et täna kuulab nõukogu kandidaate, võtab veel mõtlemisaega ning tuleval nädalal teeb otsuse.

ERRi juht Margus Allikmaa rääkis eile usutluses Raadio 2-le, et esmalt peab nõukogu kolme kandidaadi seast välja valima kaks ning nendest omakorda võitja. «Seadus ütleb, et valituks osutub kandidaat, kes saab vähemalt seitse häält kümnest ehk kaks kolmandikku häältest. See on kindlasti päris keeruline,» märkis Allikmaa.

Tema sõnul on teoreetiliselt võimalik, et konkurss kukub läbi, ning sellisel juhul on nõukogul võimalik talitada mitut moodi.

«Seadus lubab nõukogul pöörduda otse mõne inimese poole ja teha talle ettepanek. Ma usun, et kui see konkurss peaks ebaõnnestuma, kuulutatakse välja uus konkurss, aga siis ilmselt juba sihtotsinguga,» pakkus Allikmaa.

Allikmaa möönis, et teoreetiliselt on võimalik, et tal tuleb ERRi edasi juhtida.

ERRi nõukokku kuuluvad riigikogust Viktoria Ladõnskaja (IRL), Kalvi Kõva (SDE) Marika Tuus-Laul (Keskerakond), Krista Aru (Vabaerakond), Martin Helme (EKRE) ja Heidy Purga (Reformierakond). Lisaks kuuluvad nõukogusse asjatundjatena Mart Luik, Rain Tamm, Pille Pruulmann-Vengerfeldt ja Agu Uudelepp.

Postimees uuris, kuidas hindavad ERRi juhikandidaatide sobivust sellele kohale nende ekskolleegid varasematest töökohtadest (kokkuvõte põhineb kümnekonna arvaja hinnangul)?

MART LUIK (46)

Mart Luik.
Mart Luik. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Kiire ja nõtke kõne ja hoiakuga Luik on kolmest ehk esinduslikem, kuid varasemate töökohtade haaramist ja sama kiiret kaotamist arvestades ebamugavaim. Pole just kõige empaatilisem juht, keda südamete murdmise majaks ristitud ERR vajaks. Kiidetakse tema otsustavust, mida läheb vaja siis, kui aeg on kehv, on tarvis kokku hoida ja saneerida. Kärsitu Luik rapsib, rassib ja rahmeldab, selle käigus võib enam-vähem toimiv süsteem koost laguneda. Uue üles ehitajat temast pole, haavade õmblemine ja koristamine jääb teistele. TV3 tegevdirektori kogemusega Luigel ideid kindlasti jagub. Erilisi saavutusi telekanalite või muu meedia juhtimisel pole tal siiski ette näidata.

  • Sündinud 7. novembril 1970
  • Haridus: Tallinna reaalkool (1989); Tartu Ülikool, ajakirjandus (1994), suhtekorraldus (2010); magistriõpingud meedia juhtimise alal Cumbria ülikoolis (alates 2016)
  • Töö: tarbijaleht Kulutaja, peatoimetaja (1992–1995); Eesti Päevaleht, majandustoimetuse juhataja, peatoimetaja asetäitja (1995–1996); Sõnumileht, peatoimetaja (1996–1998); TV3 Eesti, uudiste peatoimetaja, tegevjuht (1998–2001); DTV VIASAT Venemaa, peadirektor (2001–2005); VIASAT Broadcasting Ühendkuningriik, arendusjuht (2005–2006); TV3, Sloveenias, tegevjuht (2006–2008), Ajakirjade Kirjastus, juhatuse esimees (2008–2013); Postimees, juhatuse esimees (2013–2015), RC meelelahutuse OÜ (Rock Café), omanik ja tegevjuht (2015 –2016); Ühistu Eesti Lihatööstus, tegevjuht (2016…)
  • Keeled: inglise, vene, soome, itaalia
  • Pere: abielus, neli last

ERIK ROOSE (48)

Erik Roose.
Erik Roose. Foto: Peeter Langovits

Kauaaegne Postimehe peadirektor pole harjunud prožektoritega ja kindlasti ei tükiks rambivalgusse ka ERRi juhina. Tele- ja raadiomajas pole avalikest isiksustest nagunii puudust. Roose oskab meeskonda luua ja juhtida ning head tööõhkkonda tagada. Ta on süsteemne, analüütiline ja terane, samas empaatiline. Tema miinus suursuguse ERRi juhi kohal oleks see, et ta ei tea ajakirjandusest ja ajakirjanikest kuigi palju, kuigi on meedia vallas kaua töötanud. Kui ta suudab leida ERRi majja õige peatoimetaja, siis on kõik korras. Lahke ja rõõmsameelse juhina oleks ta pingetest tulvil ERRi maja hingehoidjana turvaline valik.

  • Sündinud 16. aprillil 1968
  • Haridus: Nõmme gümnaasium (1986); Tallinna Tehnikaülikool, majandusinsener (1986–1991)
  • Töö: ETKVL, Eesti Erastamisagentuur, UKU, mitmesugused ametid (1991–1996); Eesti Ekspress, peadirektor (1996–1998); Postimees / Eesti Meedia ärijuht, peadirektor, müügidirektor (1998–2016); Trio LSL raadiogrupp, müügidirektor (2016); Mainori majanduskool, lektor (1991–2001)
  • Keeled: inglise, vene, saksa
  • Pere: abielus, 4 last

ALLAR TANKLER (35)

Allar Tankler.
Allar Tankler. Foto: Erakogu

Filosoof ja kaunishing. Hea ja tark ja uuendusmeelne, aga nii suure ettevõtte juhtimise jaoks nagu ERR jääb tal kogemusi puudu. Natuke eelmise peaministri Taavi Rõivase tüüpi lipsude-kellade-hipsterividinate mees. Temast õhkub ERRi juhivõitluses samas kõige suuremat entusiasmi ja motivatsiooni. Tal on ehk kõige parem ettekujutus tulevikumeediast. Endised kolleegid ütlevad tema kohta ühe esimese iseloomustava asjana: mugavavõitu. Tele- ja raadiomaja legendide, isiksuste hinge- ja loomepalangutes tegijate seas võib tal (esialgu) autoriteeti väheks jääda.

  • Sündinud 15. aprillil 1981
  • Haridus: Pärnu I keskkool / Memorial High School, Tulsa, Oklahoma (1998); Tartu Ülikool, sotsiaalteadused (2007); University of California Anderson School of Management (2010); Universita della Svizzera Italiano, teadusmagister kommunikatsioonijuhtimises (2011).
  • Töö: mitmes meediaväljaandes ajakirjanik ja toimetaja (1999–2002); erakond Res Publica, meediajuht (2002–2003); peaministri nõunik (2003–2005); kommunikatsioonibüroo Corpore, partner, konsultant, nõukogu esimees (2005–2013); Eesti Ekspress, peatoimetaja (2013–2016); Euroopa Investeerimispank, korporatiivkommunikatsiooni spetsialist (2016…); Tallinna ja Tartu ülikooli kommunikatsiooni õppejõud
  • Keeled: inglise, saksa, vene, prantsuse
  • Pere: abielus, 2 last
Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles