USA ametnik: IS-i liider Baghdadi on Mosulist pagenud (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ISISe liider Abu Bakr al-Baghdadi.
ISISe liider Abu Bakr al-Baghdadi. Foto: AP / Scanpix

Äärmusrühmituse Islamiriik (IS) juht Abu Bakr al-Baghdadi on Iraagi suuruselt teisest linnast Mosulist pagenud ja ilmselt delegeerinud taktikalise kontrolli lahingute üle kohalikele komandöridele, ütles USA kaitseametnik kolmapäeval.

Ametnik ütles, et Baghdadi, kes kuulutas 2014. aasta juulis Mosulis välja Islamiriigi kalifaadi, põgenes linnast veidi aega enne seda, kui Iraagi julgeolekujõud selle tagasivallutamiseks ümber piirasid.

"Ta oli Mosulis veidi aega enne pealetungi. Me teame, et ta seal oli," ütles ametnik ajakirjanikele. "Ta lahkus enne, kui me isoleerisime Mosuli ja Tal Afari."

USA ametniku hinnangul ei mõjuta Baghdadi arvatavasti seda, kuidas Mosuli lahing kulgeb.

"Ta ilmselt andis laialdased strateegilised juhtnöörid ja jättis selle siis välikomandöridele," sõnas ametnik.

Alates 2014. aasta suvest, kui Islamiriik oli oma kõrgpunktis, on džihadistid kaotanud Süürias ja Iraagis umbes 65 protsenti nende kontrolli all olnud aladest.

USA ametniku hinnangul on IS-il Iraagis ja Süürias ühtekokku umbes 15 000 võitlejat, neist umbes 2500 Mosulis ja Tal Afaris ning umbes 4000 Süürias Raqqas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles