Yana Toom sõidab sel kuul uuesti Süüriasse (7)

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom Süüria visiidil 2016. aasta juulis.
Yana Toom Süüria visiidil 2016. aasta juulis. Foto: Yana Toomi büroo

Eesti eurosaadik, keskerakondlane Yana Toom kavatseb sel kuul uuesti Süüriasse sõita, muu hulgas tahab ta külastada Aleppo linna ja kohtuda Süüria rahukõnelusi vahendava ÜRO erisaadiku Staffan de Misturaga.

Toom ütles, et oma reisi täpset aega ja täpseid sihtpunkte ta turvalisuse kaalutlustel ei avalda, vahendas ERRi uudisteportaal. Küll aga märkis ta, et sooviks külastada Aleppot, kuhu ta eelmine kord ei pääsenud.

«Tahame vaadata seda humanitaarset olukorda kohapeal, mis oli ka eelmise sõidu eesmärk, aga juhtus nii, et me sinna tookord julgeolekuriskide tõttu ei pääsenud,» rääkis Toom Postimehele. Ta lisas, et reisi organiseerimisel on seekord abiks Punane Rist.

Toom kinnitas, et kavatseb kohtuda ÜRO erisaadik Staffan de Misturaga ja kokkulepe selleks on olemas, ent veel tuleb sobiv aeg paika panna. Kas ta kohtub seekord ka president Bashar al-Assadiga, ei ole veel kindel. «Praegu käivad läbirääkimised, kuidas see kõik toimuma hakkab, kuidas ajaliselt ja kõik see. Valmisolek sealtpoolt on olemas, aga ma pole üldse kindel, kas me Damaskusesse läheme seekord,» rääkis Toom.

Ta märkis, et on lähinädalatel toimuvast visiidist rääkinud ka peaminister Jüri Ratasega. «Aga see ei ole mingisugune peaministri või erakonna esimehega kooskõlastatud missioon. Ma ikkagi lähen, nagu ka eelmine kord, Euroopa Parlamendi saadikuna,» toonitas ta.

Visiidi eesmärk on tema sõnul oma silmaga näha, mis seal toimub ja üritada ka Euroopa Parlamendis debatti Süüria olukorra üle üleval hoida, sest lähenemine probleemile kipub praegu tema hinnangul liialt must-valge olema. «See, et Euroopa Parlamendi saadik käib erinevates kohtades, kus ta peab vajalikuks oma poliitilist agendat kuidagi laiendada ja mõjutada asju, see on täiesti normaalne,» lisas Toom.

Temaga koos sõidab veel kuus Euroopa parlamendisaadikut ja kaasa lähevad ka ajakirjanikud. Toomi kinnitusel maksab ta reisikulud kinni oma taskust.

Viimati käis Toom Süürias detsembri lõpus, kui ta kohtus ka president Bashar al Assadiga. «Ma ei esindanud seal Euroopa Parlamenti ega oma fraktsiooni, isegi mitte Eestit ega oma koduerakonda,» ütles Toom pärast reisi Postimehe «Päevaintervjuus». «Olin seal europarlamendi saadikuna, kellel on valijad,» lisas ta.

Süürias kohtus Toom peale presidendi ka parlamendi spiikri ja suuremate erakondade esindajatega. «Rääkisime vaherahust ja Türgist. Küsisin, kui tõsiselt tema arvates peaks suhtuma Erdoğani väljapressimisse Euroopa suunal, kes ähvardab põgenikke siia lasta. Küsisin, mida ta arvab sellest ning mida ta ootab uuelt Ameerika presidendilt.»

Toom käis ka mullu suvel Süürias ja kohtus toona samuti president Bashar al-Assadiga. Räägiti võitlusest terrorismiga ja Süüria vastu kehtestatud sanktsioonidest. Euroopa Parlament eitas seepeale oma rolli saadikute visiidis, samamoodi ka Eesti välisministeerium. Osaliselt maksis visiidi kinni Süüria valitsus.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles