Pildid: Edward Snowdeni «kaitseinglid» soovivada Kanadas asüüli saada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sri Lanka ja Filipiinide põgenikud, kes varajasid Edward Snowdenit
Sri Lanka ja Filipiinide põgenikud, kes varajasid Edward Snowdenit Foto: Isaac Lawrence/AFP7scanpix

Hongkongis ameeriklasest andmelekitajat Edward Snowdenit varjanud Sri Lanka ja Filipiinide kodanikud soovivad nüüd Kanadas asüüli saada.

Tegemist on kolme perekonnaga, mille advokaatide teatel edastasid nad Kanada migratsioonivõimudele asüüliavaldused, edastab BBC.

Sri Lanka ja Filipiinide põgenikud, kes varajasid Edward Snowdenit
Sri Lanka ja Filipiinide põgenikud, kes varajasid Edward Snowdenit Foto: Isaac Lawrence/AFP7scanpix

Snowdenit aidanute seas on kaks srilankalast, Kellapatha Supun Thilina ja Debagma Kankanalamage Ajith Pushpa Kumara keda nende oma riigis võimude poolt taga kiusati ja kes selle tõttu suundusid Hongkongi.

Sri Lanka põgenikud Ajith Puspa (vasakul) ja Supun Thilina Kellapatha ning nende advokaat Robert Tibbo
Sri Lanka põgenikud Ajith Puspa (vasakul) ja Supun Thilina Kellapatha ning nende advokaat Robert Tibbo Foto: Isaac Lawrence/AFP/Scanpix

Sri Lanka põgenikepered varjasid ja majutasid Snowdenit kaks nädalat pärast seda, kui ameeriklane põgenes USA Riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) saladokumentidega Hongkongi.

Sri Lanka pered on seni Hongkongis ja elavad vaesuses, kuna neil ei ole õnnestunud seal Snowdeniga seotuse tõttu tööd leida.

Venemaal Moskvas elav Snowden teatas eile Twitteris, et Kanada migratsioonivõimud võiksid srilankalasi aidata ja neile asüüli anda.

Edward Snowden
Edward Snowden Foto: MARCOS BRINDICCI/REUTERS/SCANPIX
Sri Lanka põgenikud Ajith Puspa, Supun Thilina Kellapatha, tema elukaaslane Nadeeka ja filipiinlanna Vanessa Rodel
Sri Lanka põgenikud Ajith Puspa, Supun Thilina Kellapatha, tema elukaaslane Nadeeka ja filipiinlanna Vanessa Rodel Foto: Isaac Lawrence/AFP/Scanpix

Kanada migratsiooniadvokaadi Marc-Andre Seguini sõnul astusid Sri Lanka põgenike advokaadid samme, et nende klientide asüülitaotlus kiirkorras läbivaadataks ning advokaatide teatel olevat asüüli saamine nende perede jaoks elu ja surma küsimus.

Kanada migratsiooniadvokaadid Francis Tourigny ja Marc-Andre Seguin pressikonverentsil
Kanada migratsiooniadvokaadid Francis Tourigny ja Marc-Andre Seguin pressikonverentsil Foto: ANTHONY WALLACE/AFP/Scanpix

Perede teatel otsib Sri Lanka politsei kahte nende liiget taga ning Sri Lankale saatmisel ootavad neid ees ülekuulamised ja piinamised, kuid Sri Lanka võimud esitasid seda.

Põgenikke kuulasid üle ka Hongkongi võimud, soovides saada teada, millised on nende suhted Snowdeniga.

Kanada võimud ei ole Sri Lanka põgenike asüülisoovi kommenteerinud.

Sri Lanka põgenik Supun Thilina Kellapatha (keskel)
Sri Lanka põgenik Supun Thilina Kellapatha (keskel) Foto: ANTHONY WALLACE/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles