Levinuim menstruatsioonimüüt ei pruugi tõele vastata

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lev Dolgachov / PantherMedia / Scanpix

Iga naine, kes on mingil ajahetkel avastanud, et jagab sõbrannaga «pahasid päevi», on ilmselt kuulnud müüdist, et kui naised veedavad omavahel palju aega koos, muutuvad ka nende tsüklid samaks. Me tahame seda müüti uskuda – ühes uuringus väitis 80 protsenti naisi, et usuvad tsüklite sünkroniseerumisse ning 70 protsenti ütles, et neile meeldib, kui see juhtub, kuna nii tunnevad nad sõbrannadega suuremat lähedust.

AOL kirjutab aga, et kuigi varasemad uuringud on viidanud selle nähtuse töötamisse, siis uusimad uuringud näikse väitvat vastupidist. Oxfordi ülikooli teadlased jälgisid 360 lähedaste naiste paari – nende hulgas olid esindatud sõbrad, õed, vanemad ja lapsed, partnerid, toanaabrid ja kolleegid.

Tulemused olid hämmastavad. Naiste tsüklid mitte ei läinud sünkrooni, vaid suisa muutusid vastupidisteks. 76 protsendil uuritud naistest liikusid päevad teineteise omadest kaugemale. Ainult 22 protsendil naistest olid päevad ligikaudu samal ajal. Keskmiselt olid jälgimise alguses tsüklid 10 päeva kaugusel ning 38 päeva kaugusel vaatlusperioodi lõpuks. Naistest, kes koos elasid, menstrueerisid samaaegselt vaid 24 protsenti.

Andmeanalüütik Marija Vlajic ütles tulemusi kommenteerides, et meie ajudele meeldib leida mustreid, mistõttu võib tunduda, et kui mõnikord päevad samale ajale satuvad, ongi tegemist sünkroniseeritud tsüklitega. See on sama põhjus, miks sulle võib tunduda, et sul on vana sõbraga telepaatiline side, kui sinu postkasti potsatab temalt kiri samal hetkel, kui sa tema peale mõtlesid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles