Kristiina Ehin kutsub tähistama Kristjan Jaak Petersoni sünnipäeva

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Jaak Peterson seisab Toomel aastast 1983.
Kristjan Jaak Peterson seisab Toomel aastast 1983. Foto: Margus Ansu

Tartu linnakirjanik Kristiina Ehin teatas, et Kristjan Jaak Petersoni gümnaasiumi eestvedamisel jätkub hea tava kohtuda emakeelepäeval, 14. märtsil kell 15 Kristjan Jaak Petersoni kuju juures Toomemäel ning tervitada eesti esimest luuletajat tema sünnipäeval. Ehinile lisaks võtab sõna linnapea Urmas Klaas, ent oma tervituse saab noorelt surnud luuletajale ja õpetlasele võimaluse öelda iga soovija. Kõlab ka koorilaulu.

216 aastat tagasi sündinud Kristjan Jaak Petersoni (1801–1822) päevikus leiduvad paarkümmend eestikeelset luuletust panid alguse meie professionaalsele luulele. Kuutteist keelt vallanud noor õpetlane pidas uhkusega end maarahva laulikuks ning uskus, et eesti kultuuril ja kirjandusel on tulevikku.

Petersoni kuju (Jaak Soans, Allan Murdmaa) seisab Tartus Toomemäel 1983. aastast ning on saanud noortele filoloogidele ja kirjarahvale armastatud kohtumiskohaks. Keeleteadlane Karl Aben on aastal 1924 kirjutanud: «Petersoni luule- ja mõttesügavus kutsugu meid teda armastama ja mõistma. Ja kes Petersoni mõistab, see teda ka armastab.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles