Indeksifondid alustasid üsna hästi

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fondid ja tootlused
Fondid ja tootlused Foto: graafika: Alari Paluots

Veidi vähem kui aasta tagasi andis grupp prominentseid finants- ja majandustegelasi suure aplombiga teada, et loovad tulundusühistu Tuleva, mis hakkab meie pensionivara investeerima ainult indeksifondidesse. Tuleva lubas, et uut tüüpi pensionifondide valitsemistasud saavad olema pankade pensionifondide omadest märkimisväärselt madalamad.

Tuleva loomine on aga oodatust aeglasemalt läinud ja ehkki juba sügisel esitati finantsinspektsioonile taotlus teise samba pensionifondide tegevusloa saamiseks, pole seda praeguseks veel saadud, mistõttu pole ka fondid saanud tegutsemist alustada.

Siiski on Tuleva oma jälje juba pensionifondide turule jätnud. Kõige tugevam mõju seisneb selles, et kolm juba tegutsevat varahaldusfirmat ehk panka lõid kiiresti omad passiivselt juhitavad pensionifondid. Kui aktiivsetel fondidel otsustab inimene, milliseid väärtpabereid millises osakaalus portfelli soetada, siis passiivsed fondid järgivad kindlaks määratud reegleid, mis on tavaliselt mingid aktsia- või võlakirjaindeksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles