USA võimud avaldasid nõudmised Mehhiko piirimüürile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praeguse piirimüüri lõik Tecates.
Praeguse piirimüüri lõik Tecates. Foto: MARIO VAZQUEZ/AFP

USA võimud avaldasid nõudmised Mehhiko piirimüürile, mis käivitab ühtlasi pakkumise ühele USA ajaloo suurimale riigihankele, edastasid laupäeval meediakanalid.

Müür peaks oleme üle üheksa meetri kõrge, kuid võimuesindajad täpsustasid, et heaks võidakse kiita ka veidi üle kahemeetrised lahendused, kui tõket on võimatu ületada redelite või muude kaasaegsete ronimisvahenditega.

Müür peab ühtlasi olema nii tugev, et selle lõhkumine tavatöövahenditega kestaks vähemalt tunni või soovitavalt veelgi kauem.

Peale selle peab tõke olema "värvilt esteetiliselt meeldiv" ja sulanduma keskkonda vähemalt Ühendriikide poolelt vaadatuna.

Projekti eest vastutab tolli- ja piirivalveamet ning pakkumised sellele tuleb esitada juba 29. märtsiks. Esimestest pakkumistest pääsevad 20 parimat edasi.

USA kavatseb piirimüürile sel ja järgmisel aastal kulutada umbes neli miljardit dollarit.

USA uus sisejulgeolekuminister ütles möödunud kuul, et loodab USA-Mehhiko piirile rajatava müüri valmis saada kahe aastaga.

"Müür ehitatakse esmalt sinna, kus seda vajatakse, ning seejärel täidetakse (lüngad). See on minu nägemus asjast," ütles merejalaväe erukindral John Kelly Foxile. "Ma väga loodan sellega valmis saada järgmise kahe aasta jooksul."

Kelly kinnitas ühtlasi, et ehitusega plaanitakse alustada juba paari kuu pärast.

President Donald Trump allkirjastas määruse, millega üritab täita valimiskampaanias tehtud lubadust rajada 3200 kilomeetri pikkusele USA-Mehhiko piirile müür. Rajatise eesmärk on valitsuse sõnul tõrjuda ebaseaduslikke piiriületajaid, narkootikume ja kurjategijaid. Piiril juba on 1050 kilomeetri jagu tarasid, mis tõkestavad kas inimeste või sõidukite soovimatut liikumist.

Kelly sõnul ehitatakse tõke "kihiti" - lisaks füüsilisele tõkkele paigaldatakse sellele sensorid "ja muud taolised asjad".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles