Hullunud psühhiaatriapatsient vigastas Valga haiglas 12 inimest (10)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Valga haiglas ründas hullunud psühhiaatriapatsient pühapäeva õhtul inimesi, viga sai 12 inimest.

Isolaatoris viibinud patsient ründas haigla töötajaid kella 22 ja 23 vahel. Rünnaku tulemusena sai viga 12 isikut, kes said koheselt abi.

Haigla juhataja Marek Seer ütles BNSile, et vigastatute seas oli ka haigla patsiente. Seeri sõnul olid kannatanute vigastused peamiselt põrutused ja marrastused.

Ühe õnnetuses kannatada saanud patsiendi tütar Merle Suev rääkis Valgamaalasele, et kannatanute seas oli kuus haigla töötajat, viis patsienti ja üks politseinik. Ta lisas, et vahejuhtum leidis aset haigla kolmandal korrusel.

Tema teada pääses mees kolmandal korrusel isolaatorist välja, kui arstid läksid talle süsti tegema. Seejärel asus mees ründama korrusel viibinud inimesi. Koos Suevi emaga sai viga ka teine palatis olnud vanainimene. «Keda nägi, seda ta peksis. Enne läks kallale emale, siis see teine vanainimene tegi häält ja lõi kõik näo ära tal,» rääkis Suev.

Juhtunusse sekkunud politsei rahustas märatsenud patsiendi maha ning ta hospitaliseeriti Tartu Ülikooli psühhiaatriakliinikusse. Haigla töötajad lubati valve lõppedes koju.

Valga haigla tunneb kaasa õnnetusjuhtumis kannatanutele ja nende lähedastele. Haigla juhtkond tänab haigla töötajaid ja politseid, kes oskusliku reageerimisega said olukorra kiiresti kontrolli alla. Juhtunuga tegeleb politsei.

«Praegu on haigla patsientide ja töötajate olukord rahulik, keegi ei ole ohustatud ja haigla jätkab tavapärase tööga,» kinnitas Seer.

Haiglas turvatöötajat pole

Peksmise üksikasju ja asjaolusid haigla juht videointervjuus Valgamaalasele ei avaldanud, viidates asutusesisele uurimisele. Ta tõi välja, et Valga haiglas turvatöötajat eraldi pole, kasutusel on häirenupp, mille koostööpartner on turvafirma. Personali on koolitatud toime tulema agressiivsete patsientidega. 12 vigastatuga intsidendile reageerimise kohta sõnas Seer järgmist: «Politsei ja G4S reageerimine oli operatiivne.»

Kui riskianalüüs toetab ja haigla vajalikuks peab, siis ollakse tulevikus valmis turvatöötaja palkamiseks. Seni rakendatakse haiglas häirenupusüsteemi ja päevapealt muudatusi tegema ei rutata.

Valga haiglas kehtib patsientide külastuskeeld ning osakonda, kus peksmine aset leidis, polnud võimalik video tegemise otstarbel külastada.

Alustati kriminaalmenetlust

Politsei alustas juhtumi asjus kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb kehalist väärkohtlemist ehk teise isiku löömist ja tervise kahjustamist, kui see on toime pandud korduvalt. Samuti alustati menetlust paragrahvi alusel, mis käsitleb rünnakut politseiniku vastu.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokuröri Milvi Väina sõnul selgitatakse menetluse käigus ühtlasi välja, kas isik on süüdiv või süüdimatu. «Hetkel on ründaja arstide järelevalve all ning teistele inimestele ta ohtlik ei ole,» sõnas ta.

«Väljakutse saanud politseipatrull oli sündmuskohal mõne minutiga. Olukord oli tõsine, sest mees käitus ettearvamatult ning vigastatute ring suurenes üsna kiirelt lühikese aja vältel,» kirjeldas Lõuna prefektuuri politseikapten Toomas Joakit.

Sündmuskohale reageerinud politseipatrulli eesmärgiks oli agressiivne patsient võimalikult kiiresti ohutuks teha ning vältida täiendavaid ohvreid.«Mees osutas politseinikele kinnipidamisel vastupanu, kuid ta rahunes kiirelt pärast politsei sekkumist ja käeraudade peale panemist,» rääkis ta.

Juhtunu üksikasjad selgitatakse edasises menetluses.

Kommentaarid (10)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles