Perekeskusel pole infot hüljatud tüdruku vanemate kohta

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perekeskuse töötajatel on tulnud tegeleda lastega, keda jäetakse üksi koju, kuid siiani pole neil ette tulnud juhust, et laps oleks jäetud üksi tänavale.
Perekeskuse töötajatel on tulnud tegeleda lastega, keda jäetakse üksi koju, kuid siiani pole neil ette tulnud juhust, et laps oleks jäetud üksi tänavale. Foto: Corbis / Scanpix

Probleemsete perede nõustamise ja abistamisega tegeleva Tallinna perekeskuse kinnitusel pole laupäeval leitud väike tüdruk nende keskusega seotud riskiperest pärit.

Meile teadaolevatel andmetel ei ole leitud väikelaps pärit perest, kellega praegu töötaks Tallinna perekeskuse meeskond, ütles keskuse juht Pille Teder Postimees.ee'le.

Tederi sõnul on neil olnud kogemusi, kus vanemad jätavad lapse hooletusse. «Samas on hooletusse jätmise mõiste väga lai. Hooletusse jätmine on ju ka see, kui ei anta lapsele korralikult süüa, ei hoolitseta riietuse eest, näiteks ei vahetata mähkmeid, ei pesta lapsi,» tõi ta näiteid.

Ka on olnud juhtumeid, kus lapsed jäetakse näiteks üksi koju. Kuid senini pole perekeskuse praktikas olnud sellist juhust, et lapsed oleksid jäetud tänavale.

Keskuse praktika kohaselt on laste hooletusse jätmise põhjuseid mitmeid, aga sageli on see seotud alkoholi kuritarvitamisega või narkootikumide tarbimisega.

«Samuti on hooletusse jätmist ette tulnud siis, kui avaldub mõni haigus, näiteks skisofreenia, või on vanem pikaajalises depressioonis, ta ei suuda enam enda eest hoolitseda ja seetõttu ka lapse eest,» tõi Teder näite.

Tallinna perekeskusse pöörduvad inimesed ise, aga väga suur hulk klientidest suunatakse elukohajärgse linnaosa sotsiaalhoolekande osakonnast.

«Kui riskipere suunab linnaosa, siis linnaosa on ka kursis pere
olukorraga, esmane hindamine on toimunud ja meie hakkame tööd tegema juba
konkreetsema probleemi lahendamise osas,» selgitas keskuse juht.

Tema sõnul on enamasti siis tegemist perega, kes vajab laste kasvatamisel toetust ja abi. Mõned pered vajavad sotsiaalset ja psühholoogilist nõustamist, teised aga ka väga praktilist abi, näiteks pere eelarve planeerimisel, koristamisel, lasteaiakoha leidmisel jne.

Osa vanemaid muudavad oma elukorraldust

Keskuse töö sisuks on lastevanemate toetamine läbi nõustamise, motiveerimise, suunamise ehk teha kõik laste huvidest lähtuvalt, et ei peaks last perest eraldama.

Tederi sõnul on nende klientide seas selliseid peresid, kes pärast sotsiaaltöötajaga suhtlemist hakkavad pingutama ja teevad kõik selleks, et last ei viidaks perest ära.

«Samas on perekondi, keda absoluutselt ei huvita, kus tema laps on ja mida ta teeb, kas ta on varjupaigas, õhtul lasteaeda unustatud vms. Sellistel peredel on tavaliselt tugevad narkootikumide ja alkoholi kuritarvitamise probleemid,» tõdes Teder.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles