Politoloogid kaotaksid üleriigilised valimisnimekirjad

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allan Sikk
Allan Sikk Foto: Ove Maidla

Postimees.ee palvel Eesti valimissüsteemi kommenteerinud politoloogid Rein Taagepera ja Allan Sikk leidsid, et me võiksime muuta valimiskorra lihtsamaks ja kaotada üleriigilised valimisnimekirjad.

«Valimissüsteem toimib põhiliselt, ainult on liiga keeruline, et keskmine kodanik aru saaks,» rääkis Tartu Ülikooli emeriitprofessor Taagepera. «Lihtsustamise ja selguse mõttes soovitan ülemaaline kohtade jagamine ära jätta.»

Tema sõnul võiksid kõik 101 riigikogu liiget saada valitud valimisringkondades.

Taageperaga ühines ka Inglismaal Londoni Ülikoolis Balti poliitikat õpetav Allan Sikk.

«Kaaluda võiks üleriigiliste nimekirjade kaotamist, mille tähtsust niikuinii pisimuutustega kahandatud on. Siis muutuks väga oluliseks ringkondade suurus ja kuju - tekib oht, et neid soovitakse poliitiliselt kujundada.»

Taagepera sõnul sõltub see, kas uues olukorras tuleks ringkondi juurde teha, asjaolust, mitut erakonda riigikokku soovitakse.

Taolist ideed nimetasid üheks jumekamaks Eesti valimissüsteemi korrastamise kavaks ka Tartu Ülikooli politoloog Martin Mölder ja ühiskonnateadlane Juhan Kivirähk.

Allan Siku sõnul on samas kõige lihtsam valimissüsteemi muudatus see, kui asendada üleriigiliste kompensatsioonimandaatide kokkuarvutamisel kasutatav edukamaid erakondi eelistav modifitseeritud d'Hondti jagaja tavalise d'Hondti jagajaga.

«Enamik valimistel kandideerijaid ega hääletajaid ei tea, mida tähendab 2 astmes 0,9. See kõlab teaduslikult, aga teaduslikku põhjendust pole sellele teps mitte.»

Ta lisas, et kui valimissüsteemi reformida, siis vaid ettevaatlikult lihtsustades. «Üldine moraal on, et ei tasu soovitada mujal põrunud süsteeme ega midagi liiga uudset, mida varem testitud pole.»

Postimees.ee küsib sel nädalavahetusel riigiteadlastelt ja arvamusliidritelt, millised on tänavuste riigikogu valimiste õppetunnid ja millised valimissüsteemi reformimise ideed nende arust kõige jumekamad tunduvad.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles