Paul Teesalu: Eesti ei tunnusta Krimmi annekteerimist

Paul Teesalu
, välisministeeriumi poliitikaosakonna peadirektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paul Teesalu.
Paul Teesalu. Foto: PP

Äsja, 18. märtsil möödus kolm aastat päevast, mil Venemaa Föderatsioon annekteeris Krimmi poolsaare. Esimest korda pärast teist maailmasõda muudeti sõjalise jõuga Euroopas riigipiire.

Venemaa asus Krimmi kohe oma sõjalistes ambitsioonides ära kasutama. Hiljuti loodud 32. armeekorpus on alates 1. detsembrist 2016 poolsaarel täies sõjalises valmisolekus, veebruari alguses loodi juba järgmine, 22. armeekorpus. Moskva on lühikese ajaga haaranud Krimmi poolsaare täielikult Venemaa sõjalisse struktuuri ja muutnud selle eelpostiks oma mõjupüüdlustes Musta mere, aga ka Lähis-Ida kontekstis. Samuti korraldab Venemaa Krimmis ulatuslikke sõjalisi õppusi.

Ei ole üllatav, et sellistes tingimustes on inimõiguste olukord Krimmis endiselt halvenenud. Rikutakse nii kogunemis-, väljendus- kui usuvabadust. Kohaliku põlisrahva krimmitatarlaste esindusorgan Medžlis kuulutati äärmusrühmituseks. Mitu kohapealset juhti on kas vangistuses või koduarestis, Kiievis elavatel Refat Tšubarovil ja Mustafa Džemilevil on keelatud Krimmi siseneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles