14 suurepärast nippi, mis teevad jooksmise lihtsamaks

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Isegi profisportlased tunnistavad, et jooksmine võib vahel väga raske olla. Loomulikult on nii, et mida rohkem sa jooksed, seda kergemaks see muutub. Kusjuures mõnikord on palju raskem, kunagi ei ole kahte ühesugust kogemust. Hea uudis on see, et sa saad ühtteist teha, et jooksmist natukene lihtsamaks muuta. 

Proovi neid asju teha enne jooksu ja jooksu ajal, et oma tervisesörki natukene mõnusamaks muuta. Jooksunippe vahendab Self Magazine.

  1. Kasuta oma kerelihaseid. Proovi jooksmise ajal oma kerelihaseid pinges hoida ja mitte ülakehast liiga palju liikuda. Jookse sirge seljaga ja kergete jalgadega, sest nii kasutad energiat kõige paremini.
  2. Sea endale väikseid eesmärke. Sa võid endale panna näiteks ajalise või distantsilise eesmärgi, et iga kord teed natukene rohkem. Nii tunned, et iga jooks on võit ja edasiminek.
  3. Proovi uut rada. Vahel on jooksmine sellepärast raske, et sa teed kogu aeg samu ringe ja see lihtsalt muutub tüütuks ja igavaks. Leia mõnu uus rada, mis pakuks silmailu ja mida oleks põnevam läbida.
  4. Tee sooja. Väga paljud tervisesportlased ei tee seda, sest nad arvavad, et seda ei ole tarvis. Samas soovitatakse enne jooksu umbes viis kuni viisteist minutit sooja teha, sest see parandab liigeste ja lihaste liikuvust ning vähendab vigastuste tekkimise ohtu.
  5. Ole paindlik. See tähendab seda, et ära sunni ennast jooksma kümmet kilomeetrit, kui sa ei tunne ennast sellel päeval hästi. Jookse oma tunde järgi. Mõni päev tunned sa ennast kindlasti paremini ja jooksed isegi rohkem kui algselt plaanis.
  6. Joo kohvi. Kofeiin annab sulle lisa energiat ja parandab vastupidavust, sest see lükkab lihaste väsimust pisut edasi. Joo pool tundi või tund aega enne jooksu tass kohvi ja asu teele.
  7. Hinga. Kui sa tunned, et sul on väga raske, siis proovi oma hingamine kontrolli alla saada. Hinga sügavalt sisse ja kontrolli oma hingamist.
  8. Mõtle sellele, kui lahe see on, et sul on võimalus joosta. Kõik, kes saavad joosta, peaksid olema tänulikud selle eest, et neil on võimalik liikuda ja sporti teha.
  9. Aeglusta. Kuula oma keha ja jookse sellises tempos, mis tundub sulle mugav. Aja möödudes võid kiirust juurde lisada.
  10. Lisa jõuharjutusi. Kui sa tunned, et ei taha parajasti pikka distantsi lihtsalt joosta, siis tee iga viie minuti tagant natukene jõuharjutusi, näiteks kükke või kätekõverdusi.
  11. Mõtle kõigest muust peale jooksmise. Sa võid mõelda sellest, mida sa sel või järgmisel päeval tegema pead. Mõtle kõigest, mis sul parajasti pähe tuleb.
  12. Ignoreeri oma kella. Lihtsalt jookse selle järgi, mida sa tunned, mitte ära vaata kogu aeg, mis tempoga või kui palju sa oled juba läbinud, sest see võib su tuju ära rikkuda, kuigi ei peaks.
  13. Tee jalutamise pause. Eriti kui sa oled algaja, siis tasub proovida jooksmist ja jalutamist vaheldumisi.
  14. Tuleta endale meelde, miks sa jooksed. Kui sul on raske, siis meenuta endale, miks sa jooksed. Mis on su eesmärgid? Kas sa tahad paremat tervist? Kas sa valmistud võistlusteks? Kui sa jooksed lihtsalt lõbu pärast, siis naudi seda teekonda, mis muudab sind paremaks jooksjaks ja tervemaks inimeseks. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles