Kümme üllatavat bakterisõbralikku kohta majapidamises, mis ootavad kevadpuhastust

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: George Muresan / Panthermedia / Scanpix

Kevad on käes ning kevadpuhastuse mõtted liiguvad peas nii mõnelgi meist. Kindlasti on sul välja kujunenud harjumuspärased viisid kodu korrastamiseks, kuid siin on mõni üllatav koht, mille puhastamise peale sa ehk pole tulnudki.

AOL Lifestyle on reastanud kõige üllatavamad, kuid seda bakterisõbralikumad kohad, mille puhastamisele peaksid sel kevadel kindlasti mõtlema.

1. Nõudepesumasin. Võib tunduda, et kuna selles on juba sõna «pesu» sees, siis ei pea masinat eraldi puhastama. Tegelikult on tegemist ühe räpasema kohaga köögis! Masin kogub endasse toiduosakesi, mis loovad bakteritele ja hallitusele soodsa pinnase.

2. Ukselingid ja lülitid. Tuppa on võimatu pääseda ilma ukselinki katsumata, samuti armastavad baktereid koguda elektrilülitid. Muuda endale harjumuseks ka neid pindasid regulaarselt puhastada.

3. Sahver ja toiduriiulid. Kevad on hea aeg üle käia ka oma toiduvarud ning vaadata, mille sa oled riiuli tagumistesse soppidesse surunud. Kuigi paljudel konservidel ja kuivainetel on pikk säilivusaeg, võib see tekitada sinus võltsi turvatunnet. Kui sa ei suuda pakendilt säilivusaega välja lugeda, on aeg toit minema visata.

4. Käterätid ja linad. Need puutuvad meie ihuga väga intiimselt kokku. Hügieenispetsialistid soovitavad linu ja rätikuid vahetada iga kümne päeva tagant.

5. Padjad ja madratsid. Need koguvad tolmu, surnud naharakke, baktereid, ila, higi... Ainult ümbriste vahetamisest ei piisa, sa pead puhastama ka patju ja madratseid endid.

6. Mobiiltelefon. Me kõik võtame oma telefoni kaasa nii vetsu kui ka kööki, nii poodi kui ka avalikku tualetti. Nii kogub see rohkem baktereid kui isegi prill-laud!

7. Rahakott ja käekott. Ka need esemed reisivad meiega kõikjale ning koguvad endasse paraja hulga baktereid. Regulaarne väljavahetamine aitab pahalaste mõju vähendada. Samuti võid aeg-ajalt nende pinda pühkida antibakteriaalse salvrätiga.

8. Kohvimasin. Bakterid armastavad niiskeid kohti, seega on oluline, et sa kohvimasina puhta hoiaksid. Soovituslik on kord kuus masinat äädikalahusega läbi pesta.

9. Hambaharjad. Arvestades, et see käib kaks korda päevas sinu suus, ei ole tegemist just kõige puhtama esemega. Tualetis ringi lendavad bakterid võivad maanduda just harjadel, selle ennetamiseks lase vett peale nii, et potikaas on suletud, kuid vaheta regulaarselt välja ka hambahari.

10. Klaviatuur ja hiir. Arvuti taga töötajad liiguvad sageli otse vetsust taas arvuti taha, rääkimata toiduosakestest, mis sinna maanduda võivad. Pese käsi ning puhasta klaviatuuri regulaarselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles