Avaldatud dokumendid näitavad, kuidas Trumpi nõunik Janukovitši raha pesi (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trumpi presidendikampaania nõunik Paul Manafort
Donald Trumpi presidendikampaania nõunik Paul Manafort Foto: Carlo Allegri/Reuters/Scanpix

Ukraina parlamendiliige ja ajakirjanik Sergei Letšenko avaldas täna dokumendid, mis väidetavalt tõestavad, et Donald Trumpi presidendikampaania nõunik Paul Manafort tegeles rahapesuga Ukraina endise liidri Viktor Janukovitši heaks, vahendab Washington Post. 

Ukraina parlamendiliige ja ajakirjanik Sergei Letšenko. Foto: SERGEI SUPINSKY/AFP/Scanpix
Ukraina parlamendiliige ja ajakirjanik Sergei Letšenko. Foto: SERGEI SUPINSKY/AFP/Scanpix Foto: SERGEI SUPINSKY/AFP

Letšenko avaldatud dokumendid leiti Regioonide partei peakorterist Ukrainas 2014. aastal tekkinud segaduste käigus. «Avastasin, et Manafort kasutas offshore kontosid ja võltsitud arveid, et korrumpeerunud endiselt riigipealt raha saada,» sõnas Letšenko täna kiievis peetud pressikonverentsil.

Dokumendid avaldati vaid mõni tund peale seda, kui Ühendriikide Esindajatekoja Luurekomitee asus küsitlema FBI juhti James Comeyt. Kui avaldatud dokumendid osutuvad tõeseks, tõestavad need seost Manaforti ja Moskva toetust nautinud Janukovitši vahel. Janukovitš viibib 2014. saadik Venemaal eksiilis ja Ukrainas ootavad teda ees korruptsioonisüüdistused.

Rahapesuks kasutas Manafort offshore kontosid Kõrgõzstanis ja Belize’is. Endine Trumpi kampaanianõunik töötas Janukovitši Regioonide Partei heaks ligikaudu kümme aastat. Kui läinud aasta augustis tema seos Janukovitši partei salamaksetega ilmsiks tuli eemaldas ta ennast Trumpi kampaaniast.

Comey tunnistas, et FBI uurib väidetavaid seoseid Trumpi ning Kremli ametnike vahel – ning ka seda, kas mulluse valimiskampaaniaga seoses on pandud toime mingeid kuritegusid. Ta keeldus ütlemast, kas FBI teeb Ukrainaga Manaforti asjus koostööd. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles