Eesti läbi aegade suurim tööstusinvesteeringu asukoht pole siiski veel kindel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtjad Margus Kohava ja Aadu Polli tehase rajamise plaane tutvustamas.
Ettevõtjad Margus Kohava ja Aadu Polli tehase rajamise plaane tutvustamas. Foto: Erik Prozes

Eesti metsatöösturid plaanivad läbi aegade suurima tööstusinvesteeringu tegemist ehk miljard eurot maksma mineva kõrgtehnoloogilist tselluloositehase ehitamist kas Tartu ümbrusse või Viljandimaale.

Riigi eriplaneeringu algatamise taotluses on vaja täpsemalt määrata piirkond, kuhu tehas rajada ja Est-For on selleks märkinud Tartu piirkonna, ütles projekti üks eestvedajatest Margus Kohava kolmapäeval ajakirjanikele.

Lisaks on Kohava sõnul oluline pikemas perspektiivis raudteeühenduse rajamise võimalus, mistõttu ei saa tehast rajada kuigi kaugele Tartust.

Eesti metsatööstuses tegutsevate investorite grupp plaanib 2022. aastaks rajada Eestisse miljard eurot maksva puidurafineerimistehase. Investorid asutasid selleks firma Est-For Invest OÜ.

Ettevõte esitas 30. jaanuaril rahandusministeeriumile taotluse riigi eriplaneeringu algatamiseks. Otsus eriplaneeringu algatamiseks tuleb valitsusel teha 90 päeva jooksul. «Kooskõlastus hetkel käib,» ütles Kohava.

Kui eriplaneering peaks kunagi valmis saama, siis see tähendab ehitusloa väljastamist, rääkis Kohava. Peale eriplaneeringu lõppemist ei ole huvigruppidel enam võimalik protsesi mõjutada, lisas ta.

Kohava sõnul kestab kestab riigi eriplaneeringu koostamine 2,5 aastat ja see on investorite jaoks hirmutavalt pikk, sest 2,5 aastaga võib turusituatsioon märgatavalt muutuda.

Investorite grupp teeb investeerimisotsuse 2019. aastal, projekti plaanivad osapooled positiivse investeerimisotsuse korral kaasata ka strateegilise investori ja välispangad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles