Berliin tahab rehabiliteerida homoseksuaalsuse eest karistatud

Kerstin Meresma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nüüd 74-aastane Friedrich Schmehling, keda teismelisena karistati homoseksuaalsuse pärast.
Nüüd 74-aastane Friedrich Schmehling, keda teismelisena karistati homoseksuaalsuse pärast. Foto: TOBIAS SCHWARZ/AFP/Scanpix

Saksamaa valitsus kiitis heaks eelnõu, millega rehabiliteeritakse mehed, keda karistati pärast Teist maailmasõda homoseksuaalsuse eest. 

Eelnõu liigub nüüd parlamenti. Kui see kiidetakse seal heaks, tühistab seadus kümnete tuhandete kriminaalkorras karistatud meeste süüdimõistvad otsused. Saksa justiitsministri Heiko Maasi arvates on sellega juba tublisti viivitatud.

Geid mõisteti Saksamaal süüdi kurikuulsa paragrahvi 175 alusel, mis keelas seksuaalsuhted meeste vahel ja nägi selle eest ette vanglakaristuse. Praegu on elus umbkaudu 5000 paragrahvi ohvrit. Kui eelnõu läheb parlamendis läbi, saavad nad õiguse taotleda 3000 euro suurust kompensatsiooni, millele lisandub 1500 eurot iga vangis veedetud aasta eest, vahendab Deutsche Welle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles