Ukraina ei taha lubada Venemaa eurolaulikut Kiievisse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julia Samoilova
Julia Samoilova Foto: Alexey Filippov/Sputnik/Scanpix

Ukraina võimude teatel ei pruugi nad luba riiki Venemaa eurolaulikut Julia Samoilovat, kuna venelanna esines 2015. aasta suvel Krimmis.

Venemaa laulja võimalikust mittelubamisest mais Kiievis toimuvale Eurovisiooni lauluvõistlusele teatas Ukraina julgeolekuteenistus,edastab Yle.

Venemaa annekteeris Ukrainale kuuluva Krimmi kolm aastat tagasi ja kuulutas poolsaare enda alaks.

Ukraina võimude sõnul peavad Krimmi külastada tahtvad välismaalased saama selleks Kiievist loa, kuid 27-aastasel ratastoolis lauljal Samoiloval seda luba ei olnud.

Julia Samoilova
Julia Samoilova Foto: Alexey Filippov/Sputnik/Scanpix

Ukraina siseministri nõuniku Anton Geraštšenko arvates võib venelannast laulja Ukrainasse lubada, kuid Krimmis esinemise eest peab teda lühiajalise vangistusega karistama.

Venelanna Samoilova kannab selle aasta Eurovisioonil ette pala «Flame is Burning».

Julia Samoilova
Julia Samoilova Foto: Alexey Filippov/Sputnik/Scanpix

Kriitikute sõnul on see laul sama jõuline nagu oli Ukrainat esindanud tatarlannale Jamalale eelmisel aastal võidu toonud pala «1944», mis rääkis Krimmi tatarlaste küüditamisest.

Eurovisiooni asjatundjate arvates võis Venemaa valida Eurovisioonile ratastoolis laulja, kuna teda ei julgeta Ukrainas välja vilistada. Viimasel paaril aastal on Venemaa esindajad saanud sellel lauluvõistlusel vilekoori osaliseks.

Venemaa duumas arutati, kas Venemaa peaks Kiievis toimuvat lauluvõistlust Ukraina poliitika, mis on silmnähtavalt Venemaa vastane, tõttu boikoteerima. Saadikute arvates võiks see keeld käia nii esindaja saatmise kui teleülekande keelamise kohta. 

Eurovisiooni lauluvõistlus leiab sel aastal aset Kiievis, esimene poolfinaal on 9. mail, teine 11. mail ja finaal 13. mail. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles