ÜRO avastas Kongo DV keskosast kümme ühishauda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omakaitseväe ja valitsusvägede lahingutes tapetute jäänused.
Omakaitseväe ja valitsusvägede lahingutes tapetute jäänused. Foto: STRINGER/REUTERS

ÜRO teatas kolmapäeval, et nende uurijad avastasid Kongo Demokraatliku Vabariigi keskosast kümme ühishauda kümnete laipadega.

Hauad avastati vägivallakeerisest haaratud Kasai regioonist.

"Me oleme teatanud Kongo valitsusele seitsmest massihauast Demba linna lähedal. Veel kolm samasugust matmispaika leiti Tshimbulust," ütles ÜRO inimõiguste volinik Barbara Matasconi Kinshasas ajakirjanikele.

Kõrvalises regioonis lahvatas vägivald augusti keskpaigas, kui valitsusväed tapsid kohaliku hõimupealiku ja omakaitseväe juhi Kamwina Nsapu. Seejärel puhkesid valitsusvägede ja Nsapu toetajate vahel ägedad relvakokkupõrked, mis levisid naaberprovintsidesse Kasai-Orientali ja Lomami.

ÜRO hinnangul on verevalamise käigus tapetud vähemalt 400 inimest.

Valimiskomisjon hoiatas teisipäeval, et ägenevad rahutused Kongo Demokraatliku Vabariigi keskosas ähvardavad takistada valimiseelset valijate registreerimise protsessi.

Komisjoni esimees Corneille Nangaa tõi esile kaks hiljutist rünnakut Kasai piirkonnas, kus pandi põlema neli valimiskomisjoni bürood.

Vägivallapuhangud on ajendatud president Joseph Kabila kavatsusest jääda võimule hoolimata teise ametiaja lõppemisest detsembris.

Pühapäeval jäid piirkonnas kadunuks kaks ÜRO väliseksperti ja nende kongolastest saatjad. Eksperdid on kadunud alates pühapäevast, ütles rahuvalvemissiooni MONUSCO kõneisik Charles-Antoine Bambara. Kongo DV valitsuse andmetel on üks neist USA ja teine Rootsi kodanik.

"Tundmatud isikud röövisid nad Moyo jõe sillal ja viisid nad metsa," ütles Kongo DV valitsuse esindaja Lambert Mende, kelle sõnul pantvangi langes ka neli Kongo DV kodanikku - kolm mototakso juhti ja tõlk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles