Enamik noortest soovib loobuda palgatööst enne pensioniiga

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööturule tulevad noored
Tööturule tulevad noored Foto: Panther Media/Scanpix

CV keskuse tehtud uuringust selgus, et 63,5 protsenti noortest soovib loobuda igapäevasest palgatööst enne pensioniiga, sealhulgas tahab viiendik küsitletuist jätta igapäevase palgatöö veel enne 50. eluaastat.

«Küsisime noortelt, millise vanuseni plaanivad nad teha igapäevast palgatööd, et uurida nende suhtumist töösse ja näha, kas demograafilistest muutustest tulenev tööjõu kiire vähenemine võib seoses noorte plaanidega tööturult varem väljuda veelgi kiireneda,» ütles CV Keskuse Baltikumi kommunikatsioonijuht Henry Auväärt. Ligi 43 protsenti vastanuist ütles, et tahab kindlustada oma pensionipõlve enne riiklikku pensioniiga. Viiendik küsitletud noortest tahab lõpetada igapäevase palgatöö veel enne 50. eluaastaid.

Küsitluse tulemused peegeldavad Henry Auväärti sõnul ilmekalt noore põlvkonna ellusuhtumist ja seda, et maailmas on töötamise mõiste kardinaalselt muutumas – tööandjad peavad üha enam arvestama, et noore põlvkonna töövõtjad ei taha enam esmaspäevast reedeni hommikust õhtuni 50 aastat järjest tööd teha. See omakorda tähendab, et peame suutma luua rohkem «tarku» töökohti ja tõstma märkimisväärselt töö efektiivsust.

Hakkame ettevõtjaks ja vabakutseliseks

«Noorte soov jätta igapäevane palgatöö oma vanematega võrreldes varem, tuleneb ka kasvanud ettevõtlikkusest,» rääkis Auväärt. Seda kinnitas tema hinnangul ka Intellektika messil korraldatud küsitluse teine küsimus, mille puhul taheti teada, kelleks noored 30. eluaastaks saada tahavad. Pea kolmandik vastas, et soovib saada ettevõtjaks, märkimisväärne on ka vabakutselise elu soovivate noorte hulk – seda sooviks tervelt 8,2  protsenti küsitletuist.

«Praegu tööturule sisenev põlvkond on kasvanud idufirmade tippajastul, mis kasvatab ühelt poolt seiklusvaimu ja ettevõtlikkust, kuid teiselt poolt loob ka palju illusioone sellest, et edukus tuleb lihtsasti ja üleöö,» leidis Auväärt. Ta lisas, et tööandjad peavad arvestama, et noorte väärtused on muutunud. Stabiilsest töökohast hinnatakse enam töölt saadavat kogemust, töö eesmärki ja vabadust ning vastutust otsustamisel, mis ei sunniks neid olema vaid mutter suures masinavärgis.

Küsitluse korraldas CV Keskus.ee karjäärimessil Intellektika 2017 ja sellele vastas 573 noort. 95 protsenti vastajatest olid nooremad kui 25 eluaastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles