Haigekassa nõukogu liige Maris Lauri: võltsarvete juhtum vajab kiiret selgust (9)

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine haridusminister, majandusanalüütik Maris Lauri.
Endine haridusminister, majandusanalüütik Maris Lauri. Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Võltsarvete esitamise petuskeemi avastamisele peab järgnema suurem revisjon haigekassas, aga üle tuleb kontrollida ka sotsiaalkindlustusametile ja töötukassale esitatud arved, leiab haigekassa nõukogu liige, riigikogu Reformierakonna fraktsiooni aseesimees Maris Lauri.

Riigikogu sotsiaalkomisjoni liikme sõnul on arusaamatu, kuidas sai aastaid kontrollimata jätkuda mitme ettevõtte poolt haigekassale valearvete esitamine ja miks haigekassa vihjetele ei reageerinud.

«Raha on alati vähe, eriti tervishoius. Viimastel kuudel on meditsiinitöötajad ja haiglad rääkinud palju lisarahastuse vajadusest. Nüüd on aga selgunud, et vähemalt mingis osas on raha läinud kõrvale ja hulk inimesi on seetõttu jäänud abita. Kui pettust poleks olnud, kui paljud oleksid siis abi saanud ja milline oleks siis rahavajak?» küsis Lauri.

Ta avaldas lootust, et kahju ulatus haigekassas saab kiiresti selgeks ja ühtlasi kontrollitakse üle sotsiaalkindlustusametile ja töötukassale esitatud arved. Samuti peavad tema sõnul karistuse saama petuskeemis osalenud ning kahjud tuleb tagasi nõuda.

«Tarvilik on põhjalik ja laiem haigekassa revisjon, vajadusel põhimõttelisemad muudatused, et edaspidi selliseid asju ei juhtuks. Vajalik on ka teadmine, et mujal tervishoius on asjad korras,» ütles ta.

«Ei saa lubada, et osadel inimestel jääb abi saamata. Samuti ei tohi jätta kahtlusi õhku, sest sellest kannataksid ausad meditsiinitöötajad ja -asutused. Loodan haigekassa nõukogu erakorralisel kokkusaamisel saada neile küsimustele vastused,» lisas Lauri.

ETV saade «Pealtnägija» paljastas kuritegeliku skeemi, kus heausklikud inimesed soetasid digiretseptide alusel abivahendeid, aga müügifirmad lasid haigekassal maksta kinni kallima toote hinna, mitte tegelikult müüdud toote oma.

Võltsarveid on arvatavasti esitatud 2013. aastast ning sellega on «Pealtnägija» andmeil seotud vähemalt kaks suurt firmat – AS Gadox ja Tervise Abi OÜ. Viimase suhtes on keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude büroo alustanud ka kriminaalmenetlust. «Pealtnägijale» laekunud vihjete alusel võib skeemiga seotud olla veel teisigi firmasid.

Tervise- ja tööminister, haigekassa nõukogu esimees Jevgeni Ossinovski kutsus täna pärastlõunaks kokku haigekassa nõukogu erakorralise koosoleku.

Möödunud nädalal ütles Ossinovski Postimehele, et sotsiaalministeeriumil on nulltolerants selliste sahkerdamiste suhtes. «Olen kindel, et vastutavad isikud saavad ka karistatud,» märkis ta.

Vabaerakond teatas eelmisel nädalal pressiteate vahendusel, et nõuab ministrilt võltsarvete skeemi kohta selgitusi ja vastutuse võtmist. «Nõukogu on haigekassa kõrgeim organ, mis kontrollib asutuse tegevust. Kuidas on võimalik, et nõukogu ja juhatuse silme all tassiti riigikassast kottidega välja kümneid tuhandeid eurosid?» imestas vabaerakondlasest riigikogu sotsiaalkomisjoni aseesimees Monika Haukanõmm.

Loe lisaks:

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles