Vilde muuseumis avatakse fotonäitus eluteatrist

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Eluteater" Merike-Sule Trubert
"Eluteater" Merike-Sule Trubert Foto: Merike-Sule Trubert, fotolõuend

Tallinna Kirjanduskeskuse Eduard Vilde muuseumis avatakse Merike Sule-Truberti personaalnäitus «Eluteater». Näitusel eksponeeritud fotod (sh aktifotod) peegeldavad inimeste endi võetud ja teiste poolt tekitatud eluteatri rolle.

31. märtsil kell 17 avatakse Tallinna Kirjanduskeskuse Eduard Vilde muuseumis kunstniku ja fotograafi Merike Sule-Truberti (s 1974) personaalnäitus «Eluteater». Inspiratsiooni on Trubert saanud William Shakespeare'i eluteatri rollide ja elu kui näitelava mitmetähenduslikest metafooridest.

«Mind on huvitanud, kuidas inimestel on erinevatel eluetappidel ja nn paralleelsetel lavadel erinevad rollid. Kuidas mõned rollid (maskid) on mõeldud vaatamiseks suurele auditooriumile, mõned intiimsemale seltskonnale,» tutvustab näituse kontseptsiooni autor ise.

«Eluteater», Merike Sule-Trubert / Merike Sule-Trubert, fotolõuend
«Eluteater», Merike Sule-Trubert / Merike Sule-Trubert, fotolõuend Foto: Merike-Sule Trubert, fotolõuend

Autorit on huvitanud ka (elu)lavalt lahkumise teema. Lahkumisi on mitmesuguseid. On neid, kes hääbuvad pikkamisi ja on neid, kes lahkuvad oma lavakarjääri tipus. Paraku on neidki, kes lahkuvad elutee alguses, jõudmata oma potentsiaalist kaasnäitlejatele aimugi anda. Kuna elu on lühike, on iga hetk eluteatris oluline ja hindamatu väärtusega.

Näitus «Eluteater» on pühendatud kunstniku isa mälestusele. Raimo Sule (10.03.1934 –  3.08.2016) lahkus eluteatri lavalt ootamatult, olles vaatamata kõrgele eale füüsilise vormi ja näitlejameisterlikkuse tipus.

Merike Sule-Trubert on alates 1996. aastast esinenud arvukatel grupinäitustel Eestis ja välismaal, korraldanud personaalnäitusi ja osalenud rahvusvahelistel konkurssidel. Sule-Trubert lõpetas Eesti Kunstiakadeemia graafika osakonna 2001. aastal, pärast õpingute lõpetamist on ta tegelenud peamiselt joonistamise ja fotograafiaga, kuid on loonud ka installatsioone ja kunstnikuraamatuid. Kunstiloomingu kõrvalt on Merike Sule-Trubert juhendanud kunstitudengeid ning võtnud  osa ka Tallinna rahvusvahelise joonistustriennaali ja triennaali seminari korraldustoimkonna tööst (2012 ja 2015).

Näitus jääb avatuks 18. aprillini 2017.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles