Maaeluminister hakkab Eesti põllumajandusettevõtjatele aktiivselt uusi turge otsima

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maaeluminister Tarmo Tamm (Keskerakond)
Maaeluminister Tarmo Tamm (Keskerakond) Foto: Marko Saarm / Sakala

Kuigi Eesti ettevõtjad müüvad praegu toitu 102 maailma riiki ja piimatooteid eksporditakse umbes 40 riiki, jätavad ettevõtjate tootmisvõimsused ruumi oluliselt suuremat arenguks,mistõttu on maaeluministeerium otsustanud jõulisemalt toetada uute eksporditurgude avamist.

«Ekspordimahu suurendamiseks ja uutele turgudele sisenemiseks on ülimalt oluline kaardistada koostöös ettevõtjatega potentsiaalseid sihtturge ning olla poliitilisel tasandil ettevõtjatele uksi avades aktiivne,» ütles maaeluminister Tarmo Tamm.

Ta juhtis tähelepanu sellele, et mida suurem on Eesti tootjatele avatud turgude arv, seda paindlikumalt ja kiirelt saavad ettevõtted reageerida nõudluse muutusele ja seda väiksem on ühe olulise turu äralangemisest ja uuega asendamisest tulenev äririsk.

Esimesena võetakse ette Jaapan

Nii on aprillis maaeluminister minemas visiidile Jaapanisse, et rajade teed ka teistele toiduainete tootjatele. Sealses kultuuriruumis on isiklik kontakt väga oluline ja ministri visiit on kahepoolsete koostöö- ja kaubandussuhete arendamiseks märgiline samm.

Karmide nõuete tõttu on Jaapani turule pääsemine väga keeruline ja üksikud välisriikide ettevõtted on suutnud läbi murda. Jaapani turgu peetakse väga kindlaks ja turvaliseks, kus hinnatakse pikaajalisi lepinguid.

Positiivse näitena Eesti läbimurdest Jaapani turule saab tuua E-Piima, kes esimese piimatootjana sai pikaajalise lepingu, mille raames juba tänavu esimesel poolaastal eksporditakse 500 tonni Gouda juustu. 

Koostöös piima- ja lihasektori esindajatega on maaeluministeerium kaardistanud ettevõtjatele huvipakkuvad sihtturud ja alustatud eeltööd neile jõudmiseks. Töös on linnulihale ekspordiloa taotlemine Singapuri, Filipiinidele ja Hiinasse.

«Nõuded imporditavatele toodetele on riigiti erinevad: teatud riikide puhul piisab saadetisele kooskõlastatud sertifikaadi lisamisest, teistes on vajalik eksportiva riigi järelevalvesüsteemi tunnustamine, millele eelneb veterinaar- ja toiduametis mahukate küsimustike täitmine ja sihtriigi ametnike auditite kohapealne vastuvõtmine ning selline protsess võib võtta aastaid,» märkis Tamm.

Järgnevad Hiina, Kagu-Aasia ja Ladina-Ameerika riigid

Kevadel on oodata Hiina ametnike visiiti Eestisse, mille eesmärgiks on kinnitada Eesti riikliku järelevalvesüsteemide vastavust Hiina nõuetele ning inspekteerida eksportida soovivaid ettevõtteid. 

Sealiha ja -toodetele impordiluba on taotlemisel Singapuri, Hongkongi ja USA turule pääsemiseks. Kanada turu avamise nimel kogu Euroopa Liidu jaoks  tehakse tööd Euroopa Komisjoni tasemel.

Imporditaotlusega Hiinasse, Lõuna-Koreasse ja Jaapanisse saab jätkata siis, kui kõnealused maad on valmis sigade Aafrika katkust mõjutatud riikide taotlusi menetlema. Veiseliha eksportimise eeldusena Jaapanisse, Hongkongi ja Taiwanile koostatakse ministeeriumis vastavat dokumentatsiooni.

Piimatoodete eksportimiseks on võetud sihiks Alžeeria, Filipiinid ja Mehhiko. Vietnam erandliku riigina ei vaata piimatooteid komplektina, vaid annab impordiloa konkreetsetele toodetele, nii on sealne turg on avatud pulbritele, eraldi impordiluba vajavad juust ja või.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles