Fotod: Kiiul alustas tegevust Eesti ainus katusekivitehas

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti suurim kivikatuste müüja Monier avas Tallinna lähistel Kiiul Eesti ainsa katusekivitehase, mille toodangust umbes pool eksporditakse välisturgudele.

Monier Eesti müügi- ja turundusjuhi Marko Tammesti andmetel on tehase tootmismahuks ühes vahetuses töötades viis miljonit katusekivi aastas, millest umbes 50 protsenti eksporditakse Lätti ja Leetu. «Eesti kliendile tähendab kodumaine tootmine seda, et Monieri katusekivide hind muutub soodsamaks,» märkis Tammest.

Ta lisas, et katusekivitehas loob perspektiivis Kiiusse juurde kuus töökohta. «Samas hoonekompleksis tegutsev Monieri lisatarvikute tehas on juba praegu oma 25 töötajaga üks olulisemaid tööandjaid piirkonnas,» sõnas Tammest.

Monieri tootmisjuhi Erkki Tiro sõnul hakatakse Eesti ainsas katusekivitehases Kiiul tootma klassikalise välimusega lainelist betoonist katusekivi. «Toodetavad kivimudelid Est-Stein Elegant Plus ja Est-Stein Protector on läbinud katsetused Rootsi, Saksamaa ning Inglismaa karmides tehnikalaborites, lisaks testime iga valmivat partiid oma laboris Kiiu tehases,» rääkis Tiro.

Ta lisas, et olenevalt turu nõudlusest on ettevõte tulevikus Kiiul valmis tootma ka moodsamaid siledaid katusekive ning kergbetoonist uuenduslikku kivi. «Viimane on erilise retseptiga betoonist katusekivi, mis kaalub täpselt sama palju kui eterniit, ent sellel on sama pikk eluiga kui klassikalistel katusekividel,» ütles Tiro.

Lainelised betoonist katusekivid on teiste seas rahvusooperi Estonia, Eesti Teaduste Akadeemia, Inglise Kolledži, Eesti Panga ning paljude mõisate ja Tallinna vanalinna majade katustel. Samas on seda kasutatud ka uusehitistes üle Eesti, näiteks suurel osal Tiskre elamurajooni katustel.

Kiiul toodeti katusekive ka aastatel 1990-2013, kui valmis umbes 70 miljonit kivi, kuid vahepeal oli tootmine kolitud Soome. «Kivitootmise taasalustamine Kiiul kannab olulist rolli kogu Monier grupi ja eriti lähipiirkonna kasvustrateegias,» selgitas Marko Tammest.

Kiiul tegutseb alates 1992. aastast ka Monieri katuse lisatarvikute tehas, mis toodab kivide kinnitusklambreid, lumetõkkeid, käigusildu, redeleid ja muud vajalikku erinevat tüüpi kivikatustele. Lisatarvikute tehas ekspordib 95 protsenti oma toodangust. Eksporditurgude seas on lisaks Baltikumile ja Põhjamaadele näiteks Saksamaa, Lõuna-Aafrika ja Malaisia.

Monier on taasiseseisvunud Eesti ühe vanima ettevõtte Est-Stein järglane, mis alustas tegevust juba 28 aastat tagasi. Monier on osa maailma suurimast katusematerjalide ja nende lisatarvikute tootjast Braas Monier, kel on 100 tootmisüksust 35 riigis. Rohkem kui 1,2 miljardi eurose käibega Braas Monier grupis töötab 7300 inimest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles