555 vähki

Lauri Beekmann
, Eesti Karskusliidu esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauri Beekmann.
Lauri Beekmann. Foto: Erakogu

Hiljuti tähistas terve maailm vähi vastu võitlemise päeva, mille tänavuseks motoks oli “Meie saame, mina saan!”. Vähemalt osaliselt saame me seda haigust ennetada. Ja seda maailma vähiliidud meile südamele panevadki.

Me saame nii mõndagi teha, et vähendada kokkupuutevõimalust vähiga. Euroopa vähivastane tegevuskava reastab 12 viisi, kuidas saame vähiriski vähendada. Üks neist kõlab nii: “Kui sa tarvitad ükskõik milliseid alkohoolseid jooke, vähenda tarvitamist. Vähi ennetamise vaatenurgast on alkoholi mittetarvitamine parim variant.”

Alkohol on klassifitseeritud esimese astme kantserogeenina, nagu ka näiteks tubakas ja asbest. Alkohol põhjustab suu-, neelu-, kõri-, söögitoru-, rinna-, soole- ja maksavähki. Viimase kuu sisse on jäänud kaks uurimust, mis seostavad alkoholi tarvitamist ka eesnäärmevähi ja melanoomiriski kasvuga. Teadlased kinnitavad üha suurema veendumusega, et alkoholi tarvitamine on oluline riskifaktor ning vähi vaatenurgast ei ole kindlasti olemas riskivaba kogust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles