Šoti valitsusjuht saatis Theresa Mayle kirja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šoti valitsuse avaldatud foto kirja allkirjastavast valitsusjuhist Nicola Sturgeonist.
Šoti valitsuse avaldatud foto kirja allkirjastavast valitsusjuhist Nicola Sturgeonist. Foto: STUART NICOL/AFP/Scanpix

Šoti valitsusjuht Nicola Sturgeon saatis täna Briti peaministrile Theresa Mayle kirja, milles avaldas soovi uue iseseisvusreferendumi korraldamiseks.

«Kirjutan, et käivitada arutelu meie valitsuste vahel, jõudmaks kokkuleppele 1998. aastast pärineva Šotimaa seaduse 30 paragrahvi alusel korralduses, mis lubaks Šoti parlamendil anda välja seadus referendumist,» kirjutas Sturgeon uudisteagentuuri AFP vahendusel kirjas Mayle.

Šoti parlament toetas teisipäevasel hääletusel Sturgeoni kava korraldada piirkonna võimaliku iseseisvumise küsimuses referendum.

Iseseisvusreferendumit pooldava Šoti Rahvuspartei (SNP) liider Sturgeon püüab uut referendumit läbi suruda enne, kui Ühendkuningriik ja Euroopa Liit peaksid lõpetama 2019. aastal lahkumisläbirääkimised.

Sooviavalduse peab heaks kiitma nii Briti parlamendi alam- kui ülemkoda. May on öelnud, et šotlaste uueks iseseisvusreferendumiks pole õige aeg.

Londonis võimul olevad konservatiivid on välja käinud ka kava, millega soovitakse, et Briti parlament pidurdaks šotlaste plaani vähemalt 2019. aasta aprillini. Praeguse kava järgi peaks Ühendkuningriik EList lahkuma sama aasta 29. märtsil.

Arvatakse, et London lükkab šotlaste taotluse tagasi. Seda kinnitas ka May valitsuses Šotimaa eest vastutav minister David Mundell. «Suurbritannia ei hakka Brexiti läbirääkimiste ajal arutama iseseisvusreferendumit ja igasugune selline sooviavaldus lükatakse tagasi,» sõnas Mundell hiljuti BBC-le.

Šotimaal 2014. aasta septembris läbi viidud iseseisvusreferendumil toetas 55 protsenti hääletanuist Ühendkuningriigi koosseisu jäämist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles