EKRE juhatus arvas erakonnast välja Maria Kaljuste ja Jüri Derkuni (15)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Kaljuste
Maria Kaljuste Foto: ERR kuvatõmmis

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) juhatus arvas maine kahjustamise ja heade tavade rikkumise pärast erakonnast välja Maria Kaljuste ja Jüri Derkuni.

Kuigi Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) aukohus arutas kolmapäeval erakonna juhatuse liikme Maria Kaljuste sõnavõtte sotsiaalmeedias ja ei pidanud põhjendatuks tema erakonnast väljaarvamist, otsustas erakonna juhatus EKREst välja arvata nii Kaljuste kui ka Jüri Derkuni.

Erakonna aseesimees ja juhatuse liige Jaak Madison ütles, et vastavalt põhikirjale kohustub iga erakonna liige olema eetiline, käituma väärikalt ja hoiduma erakonna kahjustavast tegevusest. «Kaljuste ja Derkun on oma tegevusega neid põhimõtteid korduvalt rikkunud.»

Madisoni sõnul ei ole tegemist teisimõtlejale päitseid pähe panna. «Ent inimesed, kes pühendavad kogu oma energia avalikule sõdimisele erakonnaga, on eksinud erakonnaga.»

Madison: Kaljuste ja Derkun kaotasid usalduse

Madison kirjutas õhtul Facebookis, et erakonna juhtimine ja edu saab tugineda vaid ühisel meelel ja koostööl. «Vaidlused, vahel ka väga tulised, on igati normaalsed nähtused ja vaid tervendavad erakonna sisekliimat. Küll pole aga tervendav see, kui sisemisi lahkhelisid minnakse lahendama meediasse või tehakse avalikus sotsiaalmeedias postitusi, mis otseselt kahjustavad erakonna mainet,» ütles ta ja lisas, et samuti pole erakonna õhkkonda tervendav see, kui juhatuse liige vassib ja valetab, räägib ühele üht ja teisele teist ning arvab, et need inimesed omavahel ei suhtle.

Madisoni sõnul oli aukohtule esitatud pöördumises küsimus, kas Kaljuste ja Derkun on rikkunud või riivanud erakonna põhikirja. Juhul, kui nad on põhikirjast tulenevate nõuete vastu eksinud, pidanuks aukohus tema sõnul pöördumise kohaselt andma suunise, kuidas seda küsimust lahendada.

«Kahjuks ei tulnud aukohtult vastust mitte ühelegi küsimusele pöördumises, vaid räägiti hoopis väljaheitmisest. Sellest tulenevalt oli ka juhatuses võimatu võtta tõsiselt aukohtu protokolli, kus polnud vastuseid pöördumises olnud küsimustele ning juhatus pidi ise lahkama antud isikute sõnavõtte, postitusi ning ütlemisi meedias. Kuna usaldus oli juhatuse liikmetel pöördumatult kadunud, siis juhatus, kus muide ei ole ainult Helmed, otsustas antud viisil küsimusele punkti panna,» kirjutas Madison sotsiaalmeedias.

Ta lisas, et otsus on tekitanud küsimusi, kuid kui pikaajalise tegevuse tulemusel on usalduslik õhkkond kadunud, siis pole võimalik erakonda ka ühtselt edasi viia. «Meie erakond on ainulaadne Eestis. Me oleme ainus jõud, kes seisab konservatiivsete ja rahvuslikke väärtuste eest ning see tekitab ka meie vastaspoolel soovi loopida kaikaid kodarasse, kus vähegi võimalik,» ütles Madison.

Helme: sõnavabadus on EKREs elus

EKRE juhatusse kuuluv Martin Helme kirjutas Facebookis, et juhatuse otsus toob kaasa süüdistusi sõnavabaduse ja demokraatia mahasurumisest, kuid need on pahatahtlikud ega kannata kriitikat. «Meie erakond on Eesti parteidest kõige demokraatlikuma põhikirjaga. Kõik ametid alates osakonna juhist lõpetades esimehe ja juhatusega valitakse igal aastal liikmete poolt uuesti. See tähendab, et kõik valitud ametid saavad liikmetelt igal aastal värske mandaadi,» kirjutas Helme, kelle sõnul on põhikirjas ette nähtud ka sisevalimised valimisnimekirjade järjestuse paika panemiseks.

Sõnavabadus on tema sõnul EKREs elus ja terve. «Meil toimuvad nii juhatuses kui volikogus sageli tõsised ja sisukad vaidlused. Aga need on vaidlused erakonna sees. Kui vaidlused on peetud ja otsused langetatud, minnakse ühiselt edasi, mitte ei minda Facebooki seinale või meediasse oma rahulolematust väljendama,» ütles ta.

Helme lisas, et kui see juhtub ühe korra ja kogemata, siis saab asja parandada. «Kui aga inimene pühendab suurema osa oma sõnavabadusest avalikule vaidlusele omaenda erakonnaga, siis on ta ilmselgelt sattunud valesse erakonda,» lausus ta.

Helme sõnul peetakse poliitilist debatti iga päev ja sageli päris teravalt. «Sõnavabadusel pole suuremat ja pühendunumat kaitsjat Eestis kui meie erakond. Aga vaidlusi peame me inimestega, kes ei jaga meie eesmärke ja väärtusi, vaid kes on meie konkurendid või oponendid. Pühendunud ja süsteemne oponeerimine oma erakonna liikmete ja juhtidega tähendab seda, et ollakse end sisuliselt viimaste hulka arvanud,» kirjutas ta.

Helme lisas, et organisatsioonikultuuri kultiveerivad iga päev kõik liht- ja ka juhatuse liikmed. «Täna panime me maksma oma organisatsioonis kuldse põhireegli: avalikult oma erakonnaga veendunult võitlemine tähendab, et erakonna ja vaidleja teed lähevad lahku,» sõnas ta.

Kaljuste: erakonna jalgealune on muutunud ootamatult tuliseks

Erakonnast välja heidetud Derkun kirjutas sotsiaalmeedias, et end demokraatlikuks nimetav EKRE on otsusega näidanud, et ei soovi eriarvamusi arutada. «Madalamal tasemel lihtsalt tullakse ja tehakse suure juhi poolt määratud töö ära, kusjuures suur juht on ise kohal oma jüngritega ning naudib protsessi kulgu. Oleks siis keegi juhtkonnast ka enne suure juhi otsust võtnud vaevaks teemat arutada,» ütles ta ja lisas, et tema ja Kaljuste ei olnud sellise juhtimisstiiliga nõus. «Pealegi on EKRE astunud järgmisse ämbrisse, sest erakond on MTÜ ning MTÜ juhatuse liiget ei saa juhatusest lihtsalt väljahääletuse teel eemaldada. Seega vot siis teile uut ja ausat erakonda.»

Kaljuste kirjutas Facebookis, et EKRE peakontoris lendasid pead, ehkki veel ei ole kindel, kelle omad ja mida see kaasa toob. «Vaatan, kuidas erakond nüüd peale nädalatepikkust haudvaikust meeleheitlikult pressiteateid ja avaldusi välja annab. Muidugi annab! Erakonna jalgealune on muutunud ootamatult tuliseks, sest keegi julges öelda, et kuningas on alasti! Ja kuningas on alasti – kuningas on väsinud, paranoiline ja hääbub,» ütles ta ja lisas, et õukonnast on minema pekstud peaaegu kõik targad ja iseseisvalt mõtlevad inimesed ning alles jäänud «valdavalt sõnakuulelikud lakeid ning «Helmejuugend»».

Kaljuste ütles varem, et talle saadeti kuuepunktiline süüdistus, mida ta peab naeruväärseks. «Põhiliselt heidetakse mulle ette oma arvamuse avaldamist Facebookis,» ütles Kaljuste eile ajalehele Meie Maa.

Kaljuste kirjutas möödunud nädalal Facebookis, et EKRE volikogu liige Moonika Helme viskas ta EKRE sõprade klubist välja. «Moonika vägivallatseb ja kasutab oma positsiooni Mardi naisena,» märkis Kaljuste.

EKRE aukohtu istungil kuulati Kaljuste selgitused ära ning aukohus leidis, et ei pea põhjendatuks Kaljuste erakonnast väljaarvamist.
EKRE aukohtu istungil kuulati Kaljuste selgitused ära ning aukohus leidis, et ei pea põhjendatuks Kaljuste erakonnast väljaarvamist. Foto: EKRE
Kommentaarid (15)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles