Eesti keelt kõneldakse emakeelena Soomes vähem kui vene, kuid rohkem kui araabia keelt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome ja Eesti lipud.
Soome ja Eesti lipud. Foto: Sander Ilvest

Soome statistikaameti teatel jääb araabia keelt emakeelena rääkivate inimeste arv Soomes alla vaid vene ja eesti keele rääkijatele.  

Soome statistikaameti graafik näitab, millised võõrkeeli kõneldakse Soomes emakeelena kõige enam.
Soome statistikaameti graafik näitab, millised võõrkeeli kõneldakse Soomes emakeelena kõige enam. Foto: stat.fi

Mullu tõusis araabia keelt emakeelena rääkivate inimeste arv Soomes ligi 22 000 inimeseni. Sellega tõusis araabia keel mööda somaali ja inglise keelest.

Eesti keelt räägib Soome statistikaameti andmetel põhjanaabrite juures emakeelena ligi 50 000 inimest. Veelgi enam on aga vene keelt emakeelena rääkivaid inimesi – üle 75 000.

Statistikaameti teatel elas Soomes möödunud aasta lõpu seisuga kokku 353 993 inimest, kes rääkisid emakeelena keelt, mis pole Soomes riigikeeleks. Lisaks soome keelele on Soomes riigikeeleks ka rootsi keel, saami keelt tunnustatakse vähemusrahvuse keelena.

Vanemstatistik Markku Rapo arvates on araabia keele kõnelejate arvu suurenemine seotud Soomesse araabiakeelsetest riikidest, eriti Iraagist ja Süüriast saabunud asüülitaotlejate arvu kasvuga.

Ainuüksi ajavahemikul 2015-2016 saabus põhjanaabrite juurde üle 5000 araabia keelt emakeelt kõneleva inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles