Kuhu edasi, Euroopa? 28 karikatuuri pärast Brexitit

Foto: Caro / Scanpix
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Me teame, mis lahutab Euroopa riike. Sellist natsionalismi kasvu ei ole Euroopas nähtud pärast 1930. aastaid. Me teame, et unistus rahumeelsest Euroopast, mis täitub ELi aina tihedama koostöö kaudu, on sattunud surve alla. Teisisõnu, me teame, et tegu ei ole kõigest mööduva kriisiga, teame, et Euroopa seisab praegu ristteel.

See ongi põhjus, miks praegune Euroopa Liidu eesistuja Slovakkia on otsustanud korraldada 16. septembril Bratislavas mitteametliku tippkohtumise, millel Euroopa juhid arutavad kõige põhilisemat küsimust: ELi tulevikku.

Bratislavasse kogunejate innustuseks otsustas Taani päevaleht Politiken tuua kokku 28 juhtivat ajakirjandusväljaannet ELi (ikka veel) 28 liikmesriigist. Kõik need väljaanded andsid oma karikaturistile ühesuguse ülesande: esitada nägemus Euroopast praegusel hetkel - ja Brexiti valguses. Tulemuseks on morbiidne, teravmeelne ja sünge üleeuroopaline narratiiv ja kunstiline väljendus. Politiken avaldab kõigi karikaturistide loomingu oma pühapäeva-eriväljaandes PS ning karikatuurid riputatakse välja Politikeni hoone vestibüüli Kopenhaagenis.

Koostöös mainitud paljude Euroopa ajalehtedega otsustasime lisaks karikatuuridele avaldada ka pöördumise Euroopa Liidu 28 juhi poole, vannutades neid nägema vaeva ühtsuse nimel praegusel lahkulöömishõngulisel ajajärgul. Uskuma, et ühtsuse jõud on suurem kui natsionalismi või populismi jõud. Lõpetama keskendumise ainiti sellele, mis meid lahutab, ja pühenduma selle asemel täielikult sellele, mis meid ühendab.

Kliki kaardil riigile, et vaadata karikatuuri ja autori kommentaari.

   
   
  
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  
  
   
   
   
   
   
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
     


Küpros

Politis

Thanasis Papaspyropoulos

Ma näen Euroopat, nagu see peaks olema, ja ma näen Euroopat, nagu see on. Pime, kartev, reaktsiooniline. Me loome Euroopat. Me otsustame, millist teed mööda minna. Me peame minema tagasi algse Euroopa projekti juurte juurde. See oli ilus ja lihtne, aga ka habras. Seda ma tahangi näidata. Me kanname vastutust praeguse olukorra eest ja meie vastutada on ka see, et me ei laseks end hirmul ja teadmatusel põhja vedada.

Horvaatia

24sata

Nik Titanik

Ma olen pärit väikeriigist ja meile tundub see tõeline draama, kui suurriigid lahku kisuvad. Ma soovisin heita nalja briti silmakirjalikkuse üle. Nad tahavad olla iseseisvad, aga tahavad ikkagi kõiki ELi hüvesid. Aga nad vihkavad ELi! Sellest ma aru ei saa. Nad ütlevad: “Hei, hoiame oma koostöö alles.” Aga nad ütlevad samal ajal: “Tõmmake uttu, meie ja teie vahel on kõik läbi.” See on kummaline suhtumine.

Suhteliselt uus ajaleht 24sata on lugejate arvult Horvaatias kolmandal kohal. 24sata on suunatud noortele, ajaleht väldib ideoloogilist seisukohavõttu üleriiklikes ja Euroopa debattides.

Portugal

Expresso

Christiano Salgado

Karta tuleb vihkamist Euroopas. Pingeid on kõikjal, puudutagu see siis põgenikke, majandust või lausa Euroopa koostöö mõtet ennast. Ma näen, kuidas me end aeglaselt välja lülitame. Me ehitame piire ajal, mil peaksime ühtselt seisma. Piirideta ja avatud Euroopa idee on ohus.

Hispaania

El Mundo

Ricardo & Julio Rey

Meil oli mõte teha midagi Inglise lõviga. Uhke ja majesteetlik. Tundub, et vastutustundetud poliitikud on lõvi eksiteele juhtinud ja ta on meelitatud hääletama millegi üle, mille tegelikku olemust ta ei tunne. Ta sattus nüüd sellele nõndanimetatud iseseisvuse teele. Aga britid on suuremad kui nende poliitikud.

Belgia

Het Nieuwsblad

Marec

Ma kujutasin ette, et EL kaotab kuninganna Elizabethi ja asendab ta Euroopa kuninganna Angelaga. Ta on jõuline sümbol Euroopale, mis peab nüüd Brexiti järel edasi liikuma. “Wir schaffen das” ehk “Me suudame seda”. See on tõepoolest võimas Euroopa tuleviku mantra.

Itaalia

Ilsole24ore

Maria Corté

Sellel pildil on abstrakne idee pimeduses linnast, mis ainult elanike teadvuse ärkamise kaudu ehk nende akendes süttiva valguse kaudu suudab väljendada ühtsuse ja kokkukuuluvuse ideed ning sel moel meie kõigi ühist projekti. Eksiteele sattumise ja institutsioonilise ängi hetkil on just neil inimesil ja eelkõige neil, mitte aga neil, kes neid esindavad, piisavalt jõudu, et seda projekti säilitada ja edasi viia.

Poola

Polska Press Grupa

Tomek Bochenski

Brexit … sõna, mida me ei lootnud kuulda … aga kui me olime seda kuulnud, hakkasin enda käest küsima, milline riik on järgmine, kus peetakse referendum Euroopa Liidust lahkumise üle. See Brexiti nähtamatu käsi võib “kustutada” üha rohkem riike ELi struktuuridest. Briti otsuse järel kulub meil kaua aega ELi õue “puhastamiseks” ja see ei saa enam kunagi endiseks.

Kreeka

Kathimerini

Ilias Delloglou

Tormilise üleilmastumise ajal otsustas Ühednkuningriik finantspõhjustel EList lahkida. Briti valijate otsus EList lahkuda väljendas ühtlasi nende soovi ELi karistada. See tuletas mulle meelde nalja mehest, kes lõikas naise karistamiseks enda peenise ära.

Soome

Helsingin Sanomat

Ville Tietäväinen

Ma soovisin näidata Euroopa terviklikkust, mis on äratuntav, aga ilmselgelt mittetoimiv, sest see on kubistlik segapuder. Ma otsustasin kasutada klassikalist Euroopa pilli - aga sellist, mida ei saa mängida. Viiul tähistab Euroopa kõige klassikalisemat koostöötraditsiooni. Lõuatugi on pillist eraldi, viidates Suurbritanniale.

Saksamaa

Die Zeit

Jochen Schievink

See joonistus sündis muljest, et üha rohkem riike püüab ELi muudkui fileerida, et sellest endale parim tükk lõigata - ehkki sellega riskivad tappa terviku tervenisti.

Rootsi

Dagens Nyheter

Magnus Bard

Mul oli raske seda ülesannet täitma hakata. See on keeruline suhe. See on hoiatus Euroopa establishment’ile, aga see on ka kõigest jõust vaeva nägeva Ühendkuningriigi möire. Ühendkuningriik ei ole enam tugev ja võimas. Omaette olemine muudab asja ainult hullemaks. Brittide enesepilt on taassündinud Nelson Trafalgari all. Ja nüüd peavad nad hiiglastega omal käel võitlema. Võib-olla on see fantaasia, kes teab?

Iirimaa

The Irish Times

Martyn Turner

Euroopa tulevik … jah, see on loomulikult üle külvatud väärmõistmistest ja segadusest. Võtame kas või minu karikatuuri. Need ei ole lambad. Need on lemmingid, olendid, kes müüdi järgi sooritavad aeg-ajalt enesetapu, hüpates kaljujärsakult alla. Üks, kes arvas, et need on lambad, oli UKIP-i lahkumiskampaania põhipomo. Ta küsis, kas tohib seda karikatuuri oma kampaaniamaterjalides avaldada. Tema oli täiesti veendunud, et vastuseis kokkuhoiupoliitikale muudab inimese kohe Euroopa-vastaseks. Selles eksis ta täiega, nagu üldiselt ka kõiges muus.

ÜHENDKUNINGRIIK

The Guardian

Noma Bar

Ma olin kindel, et Brexitit ei tule. Selle joonistusega püüan edasi anda seda vahetut tunnet, mis oli paljudel inimestel, kui tulemused teatavaks said. Jõuetuse tunne, väiksuse tunne. Ei tohiks alahinnata, kui paljud britid on sügavalt kurvad, et me peame nüüd õppima omal käel toime tulema. Ja siin ei ole kedagi teist süüdistada kui ainult iseennast. Ei mingit suurustlemist, ainult puhas nukrus.

Austria

Kurier

Michael Pammesberger

Nad olid seal Brexiti peol. David, Boris ja Nigel olid kõik liiga palju joonud. Rock’n’roll! Ja siis läksid asjad nats käest ära. Bänd mängis: “Jääaeg on tulemas, päike kasvab, mootorid seiskuvad, aga mina ei karda midagi, sest London vajub vee alla.” Ja siis lõi Joe Strummer kitarri puruks ja kõik peksti segi.

Järgmine päev ärkasid nad hirmsa peavaluga. See oli tõeline kärakas, “clash”, nagu nad inglise keeles ütlevad. Ja mul ei läinud enam meelest selle bändi albumi kaas: Clash on ikka clash, jah.

Tšehhi

Reflex

Štěpán Mareš

Aeg-ajalt tuleb kahe inimese suhetes ikka ebakõlasid ette. Seepärast on loogiline, et neid esineb ka 28 riigi suhetes. Tuli levib, nagu ka kahtlused Euroopa idee kohta pärast Brexiti hääletust. Saksamaa on alati üks Euroopa liidreid oma suuruse ja majandusliku võimsuse poolest. Väiksemad riigid, nagu meie, võivad seda kadestada, võivad sellega mitte leppida, aga küllap see ongi kõik, mida me võime teha. Ühe liidrina üritab Saksamaa loomulikult tuld kustutada. Paraku kustutatakse mõnikord arvatavasti neidki, mida ise teadmatult läidetud.

Slovakkia

SME

Mandor

Aeg ise oli päris otseses mõttes minu inspiratsiooniallikas. Ma visandasin mõningaid mõtteid Brexiti karikatuuride kohta ja vaatasin siis korraks kella. Mul on seina peal Monty Pythoni totaka kõnnaku ministeeriumit kujutav kell. Ja kohe kargas see pilt pähe.

Ungari

Népszabadság

Marabu

Ma tean, et maailm ei ole perfektne. Ma näen paljusid probleeme, mida joonistada, aga näha tuleb ka häid asju. Mulle meeldib, kui ma saan joonistada optimistlikke karikatuure, kas või mõnikord. Praegu räägitakse liiga palju Euroopa Liidu probleemidest ning vihaste karikatuuride joonistamine probleemide kohta on ääretult lihtne. Ma usun, et optimistlike karikatuuride joonistamine on väga tähtis ülesanne.

Leedu

Delfi.lt

Rimas Pocius

Me otsustasime keskenduda sisserändele, mis on praegu üks peamisi asju, mille üle Leedus arutatakse. Paljud leedulased ja teisedki eurooplased on läinud elama Ühendkuningriiki. See tõstatab meie ees küsimuse, kuidas Brexit neid mõjutab. Ühendkuningriiki ei läinud ainult torumehed ja ehitajad. Me räägime ka jõukatest turistidest, veinitootjatest, peakokkadest ja kunstiinimestest.

Läti

Diena

Zemgus Zaharāns

Enne euro kasutusele võtmist Lätis oli meil ka brittide moodi väga kõrge väärtusega vääring. Selline tüse ja täidlane vääring. Ma pean brittide otsust asuda Brexiti teele - mis on tupiktee - märgiks, et Briti nael hakkab tõenäoliselt oma kaalu kaotama.

Rumeenia

Ziarul de Iasi

Jup (Lucian Amarii)

Mõned Brexiti poliitikud käituvad praegu, nagu nad teaksid täpselt, mida teha, aga tegelikult on nad segaduses ega tea, mida järgmisena ette võtta. Ma usun, et kogu selle brittide lahkumisega EList tuleb veel tublisti kaost. Nii et see on nagu astumine ukse poole, aga ilma et sa suudaksid kontrollida oma kiirust või suunda!

Bulgaaria

Capital

Yavor Popov

Kui Euroopa tuumik vajub ebakindluse mülkasse, ei saa see kuidagi jätta mõjutamata ka äärealasid. Ja see on alles väike probleem. Referendumi tulemus muudab kõike. Poliitilised, majanduslikud, diplomaatilised suhted, mida nii suure vaevaga 43 aastat üles ehitati, rebitakse nüüd katki maailma kõige keerulisema ja kulukama lahutuse käigus. Pealiskaudse poliitika edu Suurbritannias võib läita ohtliku ahelreaktsiooni kogu Euroopa Liidus, viies ühe riigi lahkumiseni teise järel. Isegi kui seda ei juhtu, muutub liit, mille poole Bulgaaria nii väga püüdles, pöördumatult.

Eesti

Postimees

Urmas Nemvalts

Referendumi kurjakuulutav tulemus on juba lõhestanud Ühendkuningriigi. Ma nägin hetkeks vaimusilmas Euroopa Liitu silmitsi vabadust armastavad Briti lõviga. Võib juhtuda, et see “vaabastamine” ei ole nii kena ja õnnelik, nagu britid lootsid.

Luksemburg

Luxemburger Wort

Florin Balaban

Minu meelest oli see hullus. Brexitit poleks tohtinud toimuda. Nii ma vähemalt arvasin. Me elame maailmas, kus peaksime üksteisele lähemale liikuma, aga siis juhtub hoopis vastupidi. Ma tahtsin näidata alandust. Alandust, kui õnnestus lahkumine peale sundida inimestele valetades. Neil ei ole projekti, millega Euroopa Liitu asendada. Keegi ei tea, mida teha. Kas me peaksime naerma või nutma?

Prantsusmaa

Plantu, Cartooning for Peace ja Le Monde

Princess Europe @ Plantu, 2016

Ma tahtsin joonistada printsess Euroopa, kes näeks välja nagu meie unistuste naine. 28 eksimused ei takista veel minu siirast iha Euroopa järele.

Holland

Volkskrant

Bas van der Schot

Mulle on Euroopa abstraktne ideaal. Euroopa poliitikute grupifoto pärast järjekordset kriisinõupidamist väljendab visuaalselt tänast Euroopat. Ma tahtsin seda kombineerida Euroopa antiikkultuuriga. Mul vasardab peas küsimus, mis on veel alles Euroopa sammastest.

Sloveenia

Večer

Ciril Horjak

Sel õhtul, kui britid hääletama läksid, lugesin pojale ette lugu Ikarosest. Kui tulemused teatavaks said, turgatas mulle pähe, et Ikarose lugu on otsekui Euroopa lugu. Me üritame jõuda tähtedeni, aga siis kaotame hoo, mis meid ülespoole viib, ega jõua eesmärgile. Aga minu karikatuur peaks ka näitama, et meil on ikka veel palju riike, mis teevad koostööd. Me peame Euroopat tugevdama, sest see loob nii palju toredaid asju. Meie probleeme saab kõige paremini lahendada koostöös ja seepärast ongi nii ohtlik, kui meie tiivad ära kukuvad. Me peame ettevaatlikult edasi pürgima.

Taani

Politiken

Philip Ytournel

Me oleme selles kõik koos. Tundub rumal end isoleerida. See ei käi ainult Ühendkuningriigi kohta. Ma kritiseerin isolatsionismi kui sellist. Me ei pea kogu aeg olema suurimad sõbrad. Enda müüri taha peitmine on täiesti inimlik. Me peame lihtsalt meeles pidama, et teisel pool müüri olijal on midagi väärtuslikku pakkuda. Kas me liigume Euroopa Kindluse suunas? Ma ei tea. Ei tea ka seda, kas see on hea või halb. Asjad lihtsalt ei ole nii must-valged nagu minu karikatuuril.

Malta

Times of Malta

Sebastian Tanti Burlò

Euroopa on paks, ta ei ole enam selline iludus nagu kunagi. Tema inimesed on muutunud letargiliseks ja apaatseks, meenutades rohkem vorstikesi kui inimesi, kes nad kunagi olid. Nad on kandunud kaugele ühinenud Euroopa ideaalist, mis on aastaid kestnud võõrandumise ja bürokraatia tulemus. Brexit on selle avaliku võõrandumise hiilgav näide. Briti inimesi tüssati ja Euroopa inimestel ei olnud aimugi, mis juhtub. Teadmatus sünnitab hirmu ja see hirm tugevdab natsionalismi, sest me soovime pigem tormata tuttava poole kui käänata teadmatusse.

Euroopa ühtsust ei saa enam pidada garanteerituks. Me teame aga kindlasti, et seisame silmitsi kokku langenud probleemidega, mis kõik on omandanud ajaloolised mõõtmed. Brexit. Põgenikekriis. Terrorism. Tööpuudus. Võlakriisid.

Brexit tähendab seda, et esimest korda ajaloos muutub EL väiksemaks, mitte suuremaks. Edenemine on asendunud tagasilöökidega. Nägemus on asendunud enesekesksusega. Koostöö jõudu on nõrgestanud lõhed, terrorismihirm ja lakkamatu vaimne häireseisund.

Üleilmastunud ajal ei saa ükski riik lahendada meie ees seisvaid probleeme üksi, oma jõududega. Me ei saa lahendada põgenikekriisi müüri püstitamise või okastraadi vedamisega meie piirile. Me ei saa lüüa terrorismi piirivalvet tugevdades. Kui me tegutseme üksi, mitte koos, ei suuda me kunagi sundida hiiglaslikke hargmaiseid korporatsioone loobuma maksuparadiisidest ja panna neid makse tasuma. Me ei suuda vastu seista Venemaa ekspansionismile, kui lubame ennast üksteise vastu välja mängida. Me suudame kliimamuutusi leevendada ainult rahvusvahelises koostöös.

Just selle mõistmine pani rasketel aastatel Teise maailmasõja järel tegutsema niisugused riigimehed ja mõtlejad nagu Konrad Adenauer Saksamaalt, Robert Schuman ja Jean Monnet Prantsusmaalt ning Altiero Spinello Itaaliast, kes otsustasid pöörata selja sõjale ja erimeelsustele ning asuda ehitama uut tulevikku ühtsuse pinnal, millest kasvas hiljem välja Euroopa Liit. Praegu ongi kaalul sellesama Euroopa Liidu tulevik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles