Bussifirmade juhi Margo Tomingase süüasja arutamine lükkus edasi

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margo Tomingas.
Margo Tomingas. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Harju maakohus lükkas kohtuprotsessi altkäemaksu andmises süüdistatava, bussifirmade Harjumaa Liinid, MTG, ATKO Trans, ATKO Liinid ja Järve Bussipark juhatuse liikme Margo Tomingase üle edasi.

Kohus lükkas istungi edasi, kuna istungile ei ilmunud Tomingaselt (49) altkäemaksu võtmises süüdistatav, kaitseväe peastaabi protokolliteenistuse spetsialistina töötanud Kristjan Varik (38), kirjutab ERRi uudisteportaal. Kohus määras uue istungi 18. aprillile.

Põhja ringkonnaprokuratuur esitas mullu suvel Kristjan Varikule süüdistuse suures ulatuses ja korduvas altkäemaksu võtmises ning Margo Tomingasele suures ulatuses altkäemaksu andmises.

Süüdistuse kohaselt sai kaitseväe peastaabi protokolliteenistuse spetsialistina töötanud Kristjan Varik aastail 2011-2013 transpordi, trükiteenuste, meenete ning toitlustusega tegelevatelt ettevõtetelt altkäemaksuna vara kokku 75 306 euro väärtuses selle eest, et ta tellis teenuseid ja kaupu just nendelt firmadelt ja lubas samu ettevõtteid ka edaspidi eelistada, teatas Põhja prokuratuur möödunud aasta juunis Postimehele.

Sealhulgas sai Varik aktsiaseltside Harjumaa Liinid, MTG, ATKO Trans, ATKO Liinid ja Järve Bussipark juhatuse liikmelt Margo Tomingaselt süüdistuse järgi altkäemaksuna vara koguväärtusega 51 653 eurot. Varik tellis omakorda nendelt ettevõtetelt kahe aasta jooksul kaitseväe protokolliürituste ja kohtumiste jaoks transporditeenuseid ning rentis sõidukeid kokku 154 korda ligi 180 000 euro eest.

Põhja ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Endla Ülviste toona Postimehele, et süüdistuse põhjal andsid Tomingase juhitud ettevõtted Variku kasutusse sõiduautod Lexus GS300 V6 ja BMW X5 35D. «Need ettevõtted tasusid sõidukitega seotud kulusid kokku ligi 40 000 euro eest. Lisaks sai Varik endale õhksoojuspumba ja ülejäänud vara anti talle üle sularahana ühe firma vahendusel fiktiivsete arvete alusel,» kinnitas prokurör.

Sama pistiseasja uurimine ulatub aastate taha. Kapo pidas Variku kahtlustatavana kinni juba 2013. aasta novembris. Selleks ajaks oli Varik kaitseväest lahkunud.

Kriminaalasja kohtueelse uurimise viis läbi kaitsepolitseiamet ja uurimist juhtis Põhja ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles