Mida plaanib Signe Kivi Tartu Kunstimuuseumi direktorina? (5)

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Signe Kivi.
Signe Kivi. Foto: Sander llvest

Kultuuriministeeriumis veebruaris välja kuulutatud konkurss Tartu Kunstimuuseumi direktori ametikohale on lõppenud. Intervjuu annab tekstiilikunstnik, kunstiõppejõud, poliitik ja Eesti Kunstiakadeemia endine rektor Signe Kivi, kes asub uue direktorina tööle tänavu suvel.

-Teil tuli Tartu Kunstimuuseumi direktori ametikohale kandideerimiseks tarvilike dokumentide hulgas esitada essee teemal «Tartu Kunstimuuseumi arenguperspektiivid». Millised on kõige suuremad muudatused, mis ootavad teie juhtimisel ees selle muuseumi külastajaid ja töötajaid?

Väga suuri muudatusi hetkel ei planeeri, vaid pigem kavatsen jätkata kunstimuuseumis viimastel aastatel elavnenud mitmekesise näituseprogrammiga, jätkata huvitavate haridus- ja publikuprogrammidega, mida praegune direktor on alustanud.

Kavatsen ehk senisest enam tähelepanu pöörata Tartule omasele traditsioonilisele kunsti- ja kultuuripärandile. Kindlasti alustan kohe koostööd ja ühisprojekte linnamuuseumi, ülikooli muuseumi, ERMi, Tartu Kunstnike Liidu ja kunstimaja, Tartu Kõrgema Kunstikooli ja kõigi teiste Tartu kunsti- ja mäluasutustega. Direktoriks kandideerimise ajal peetud vestluste järgi tundub mulle praegu, et selles vallas oleks päris palju võimalik ette võtta.

-Ees seisab ka praegu riigiasutusena toimiva Tartu Kunstimuuseumi sihtasutuseks muutmine aastal 2018. Mida see endaga kaasa toob?

Sihtasutuse loomine tähendab kõigepealt läbirääkimisi partnerite leidmisel. Ma suhtun sellesse väga rahulikult.

Erinevaid mõtteid kunstimuuseumi reorganiseerimisel on ka varem olnud, aga tundub, et sihtasutuse vorm on kõige parem. Paljud muuseumid on sellise reorganiseerimise läbi teinud. Sihtasutuse loomiseks tuleb istuda ühise laua taha riigiga, Eesti kunstimuuseumiga, Tartu linnavalitsusega, et see uus kooslus teoks teha.

-Kui palju juhindute oma peatses direktoritegevuses kuulumisest Reformierakonda?

Üldse mitte.

-Mida olete teinud pärast seda, kui olite kaks korda järjest Eesti Kunstiakadeemia rektor ja andsite selle ameti täpselt kaks aastat tagasi üle Mart Kalmule?

Olen tegelenud kirjutamisega, oma loominguga, oma aiaga. Olen olnud lühikest aega tööl sihtasutuses Virumaa Muuseumid. Jah, olen otsinud väljakutset kultuurivallas ja ma nägin konkursis Tartu Kunstimuuseumi direktori ametikohale üht inspireerivat võimalust.

-Konkursitingimustes oli kirjas, et direktorikandidaat peab tundma muuseumit kui tegevusvaldkonda. Mainisite sihtasutust Virumaa Muuseumid. Mida veel saaksite selle valdkonnaga lähedastest kokkupuudetest nimetada?

Kultuuriministri ametit pidades tuli olla kursis väga paljude valdkondadega, sealhulgas muuseumiga. Ministriperioodile langes ka Eesti Kunstimuuseumi ehituse alustamine, nii et tookord tuli väga palju süveneda muuseumitöösse.

Tegelikult algas juba tollal ka muuseumide reorganiseerimine, muuseumid muutusid kinnistest, pigem ainult kogumise ja hoidmisega tegelevatest asutustest avatud mälu- ja elamusasutusteks. See protsess on käinud pikalt. Võrreldes 15 aasta taguse ajaga on meie muuseumid täiesti muutunud.

-Nii et asute senise direktori Rael Arteli asemel Tartu Kunstimuuseumit juhtima kui muuseumispetsialist?

Ma võin öelda, et ma olen muuseumivaldkonnaga kokku puutunud, aga kindlasti on palju, mida mul tuleb õppida. Direktorikonkursi ajal tekkis mul võimalus sellesse valdkonda taas süveneda.

Ma ei ole täna muuseumispetsialist, muuseumi juhina olen ma pigem eelnevast elust saadud juhikogemuste ja kunstnikutaustaga administraator. Nii et ma ei ole muuseumi juhina kindlasti nii palju kuraator, kui on seda praegune direktor.

Eks iga direktor toob kaasa oma visioonid. Ja võibolla see ongi hea, et on vaheldust. Mitte küll väga palju tundes senist direktorit, kuid teades tema näituseprojekte, tema tegemisi galeristina ka Pärnus – olen teda kõrvalt imetlusega jälginud –, tahan siinkohal öelda, et ta on toonud väga palju teistsugust lähenemist Tartu Kunstimuuseumile.

FAKTBOX

CV

  • Signe Kivi sündis 24. veebruaril 1957 Tallinnas.
  • Lõpetas 1980. aastal Eesti Riikliku Kunstiinstituudi ehk praeguse Eesti Kunstiakadeemia tekstiili erialal.
  • Aastast 1988 on sealsamas olnud õppejõud.
  • Aastatel 2005–2015 oli Eesti Kunstiakadeemia rektor.
  • Eesti Kunstnike Liidu liige aastast 1987.
  • On olnud kunstnike liidu asepresident ja president.
  • Eesti Vabariigi kultuuriminister aastatel 1999–2002.
  • Kultuuriministeeriumi konkursitingimuste kohaselt asub tänavu 26. juunil tööle Tartu Kunstimuuseumi direktorina.
Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles