ÜRO resolutsioonikavandis nõutakse keemiarünnaku põhjalikku uurimist (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Khan Sheikhounis pärast rünnakut.
Khan Sheikhounis pärast rünnakut. Foto: Uncredited/AP

Suurbritannia, Prantsusmaa ja USA esitasid teisipäeval ÜRO Julgeolekunõukogule resolutsioonikavandi, milles mõistetakse hukka Süürias aset leidnud keemiarünnak ja nõutakse selle põhjalikku uurimist.

Uudisteagentuuri AFP kätte sattunud tekstis kutsutakse Keemiarelvade Keelustamise Organisatsiooni (OPCW) üles edastama võimalikult kiiresti kogu informatsioon, mis neil on olemas 58 tsiviilisiku elu nõudnud rünnaku kohta.

ÜRO Julgeolekunõukogu peab kolmapäeval erakorralise istungi, et arutada keemiarünnakut Süürias. Istungi kutsusid kokku Suurbritannia ja Prantsusmaa.

USA nõudis teisipäeval Venemaalt ja Iraanilt, et need ohjeldaksid oma liitlast Süüria presidenti Bashar al-Assadi ja peataksid viivitamatult keemiarünnakud. Ühtlasi nõuti Assadi vastutuselevõtmist keemiarelvade kasutamise eest.

Süüria sõjavägi "eitab kategooriliselt" arvatava keemiarünnaku sooritamist opositsiooni kontrollitud linnale. Julgeolekuallikate hinnangul on tegemist valesüüdistusega, millega opositsiooniväed püüavad "saavutada meedias seda, mida nad lahinguväljal saavutada ei suuda".

Süüria loodeosas Khan Sheikhunis sai teisipäeva hommikul sõjalennukite arvatavas keemiarünnakus surma 58 inimest, sealhulgas 11 last. Opositsioon süüdistas valitsusvägesid ja nõudis ÜRO uurimist, mis ka algatati.

"Teated, mille põhjal see oli keemiarelvarünnak, on äärmiselt murettekitavad. Komisjon uurib rünnaku asjaolusid, seal hulgas väidetavat keemiarelvade kasutamist," ütlesid Süüria kodusõja potentsiaalseid sõjakuritegusid uurivad ÜRO eksperdid avalduses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles