Mikser: Eesti eraldab Süüriale humanitaarabiks 1,3 miljonit eurot (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rünnakus kannatada saanud Süüria imik.
Rünnakus kannatada saanud Süüria imik. Foto: AFP/SCANPIX

Välisminister Sven Mikser märkis kolmapäeval Brüsselis toimuval Süüria ja piirkonna tuleviku toetamise konverentsil, et Eesti eraldab kriisipiirkonnale humanitaarabiks täiendavalt 1,3 miljonit eurot.

Välisminister lisas, et kestva poliitiline lahenduse leidmine Süüria kodusõjale on esmatähtis ning kinnitas Eesti poolse abistamise jätkumise. 

«Me oleme juba üle kuue aasta olnud tunnistajateks Süüria kodusõjale ning on aeg süstemaatiline inimõiguste ja rahvusvahelise õiguse rikkumine ning sellega kaasnev vägivald lõpetada,» ütles Mikser. «Eilne teade keemiarelva kasutamisest Süürias rõhutab veelgi vajadust kodusõjale piir panna ja sõjakurjategijad vastutusele võtta.»

Mikseri sõnul on oluline läbi mõelda ka Süüria konfliktijärgse toetamine poliitilises  üleminekufaasis.

«Assadi režiim ei ole mitte üksnes läbi kukkunud oma riigi elanike kaitsmisel - mis peaks olema mistahes valitsuse esmane kohustus - vaid on ise süstemaatiliselt pannud toime koletuid kuritegusid oma rahva vastu. Seetõttu peab Süüria tsiviilelanikke ja sõjapõgenike olukord püsima rahvusvahelise kogukonna tugevdatud tähelepanu all,» rääkis Mikser. 

Kolmapäevane konverents toimub kaasaja ühe kõige traagilisema humanitaarkriisi taustal, kus miljonite inimeste elu sõltub rahvusvahelisest humanitaarabist. Ka Eesti jätkab omapoolset abistamist - aastatel 2018-2019 eraldab Eesti 1,3 miljonit eurot humanitaarabiks Süüria pagulaste olukorra leevendamiseks. Seni on Eesti panustanud kokku 6,8 miljonit eurot.

Konverentsi kaasjuhatavad Euroopa Liit, Saksamaa, Kuveit, Norra, Katar, Ühendkuningriik ja ÜRO. Ministrite tasandil toimuv konverents on toonud kokku 70 riigi, rahvusvaheliste organisatsioonide ja kodanikuühiskonna esindajad.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles