Mida on saanud saja aasta jooksul ühe dollari eest osta? (1)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA dollari väärtus on ajas palju muutunud.
USA dollari väärtus on ajas palju muutunud. Foto: PantherMedia / Scanpix

Raha väärtus ajas teadagi muutub ning sama on juhtunud ka USA dollariga, kirjutab BusinessInsider.

Eelmise sajandi esimesel kümnendil sai ühe dollari eest paari nahast kingi. Järgmisel kümnendil, kui alustas tegevust ka Föderaalreserv, maksis ühe dollari näiteks üks naiste kodukleit.

1920ndatel kohendati dollari kupüüride suurust veidi väiksemaks. Veidi üle kahe kilo suhkrut sai siis ühe dollari eest.

Campbelli purgisupid. Brendan McDermid/Reuters
Campbelli purgisupid. Brendan McDermid/Reuters Foto: BRENDAN MCDERMID/REUTERS

1930ndatel Suure Depressiooni aegadel loobus USA kullastandardist. Tollastel keerulistel aegadel sai ühe dollari eest osta 16 purki Campbelli suppi.

1940ndate suurim mõjutaja oli Teine Maailmasõda, mis tekitas hiiglasliku defitsiidi, mida Fed leevendas rahatrükiga. Ühe dollari eest sai 20 purki coca-colat.

1950 algab Korea sõda, mis ajab ühe aastaga inflatsiooni 21 protsendini. Üks dollar tuleb välja käia tollal populaarse mänguasja Mr. Potato Head eest.

Järgneval kümnendil saab ühe dollari eest kaks kinopiletit ning 1970ndatel kolm külmutatud õhtusöögikomplekti.

Heinzi ketšup. Arnd Wiegmann / Reuters
Heinzi ketšup. Arnd Wiegmann / Reuters Foto: © Arnd Wiegmann / Reuters/REUTERS

1987. aasta oktoobris toimus suur börsivaring, tuntud ka Musta Esmaspäevana. Ühe dollari eest oli võimalik osta pudel ketšupit.

1990ndaid peetakse USA majanduse seni kõige pikemaks nö rahuajaks. Ühe dollari eest sai galloni ehk peaaegu neli liitrit piima.

2000ndad olid rahamaailmas keerulised. Kümnendit alustas dotcom mulli lõhkemine ning lõpetas võimas finantskriis. Lohutuseks võis ühe dollari eest osta hamburgeri.

2010ndatel on heitlikud ajad jätkunud koos rahatrüki, madalate intresside ja ebakindla tulevikuga. Ühe dollari maksab üks laul iTunes`is. Ühe dollari väärtus on juba peaaegu võrdne ühe euroga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles