Andrus Karnau: sideäri kahe suure haardes

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Karnau
Andrus Karnau Foto: Pm

Konkurentsiameti otsus sunnib kulmu kergitama. Elisa ja Starmani ühinemist heaks kiites lubas amet turule tekkida kahel suurel telekommunikatsioonifirmal. Telia oli juba olemas, nüüd tõuseb temaga peaaegu samale kõrgusele Elisa. Konkurentsiameti enda hinnangul kuulub nendele kahele firmale 80 protsenti elektroonilise side teenuste müügiturust, s.o televisioon, mobiilikõned, andmeside, telefon.

Eesti telekommunikatsiooniäri on nüüd nagu pangandus, kus on kaks suurt panka ja mõned väikesed, kes püüavad leida ka kohta päikese all ehk kliente, käivet ja kasumit. Panganduses on kõige suurem Swedbank, sideäris on lohutus ehk veel selles, et Elisa/Starman ja Telia on enam-vähem võrdse suurusega tegijad. Kui lähtuda loogikast, et võitja võtab turult koore, võiks see eeldada kahe ettevõtte vahel teatud jõupingutusi klientide meelitamiseks. Samas, arvestades turuosa suurust, mõtlevad suured pigem sellele, kuidas tehtud investeeringud tagasi teenida ja omanikele tulunumbreid näidata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles