Video: Islamiriik tulistas Mosulis alla Iraagi militaarkopteri

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Videokaader Iraagi õhujõudude helikopteri allakukkumisest Mosulis
Videokaader Iraagi õhujõudude helikopteri allakukkumisest Mosulis Foto: Reuters/AFP/AP/ScanPix

Äärmusrühmituse Islamiriik võitlejad tulistasid eile Mosulis alla Iraagi sõjaväe helikopteri, olles esimene selline intsident alates lahingute käivitumisest Mosuli pärast.

Iraagi võimude teatel hukkus nüüdses intsidendis kaks Iraagi õhujõudude pilooti ning see helikopter toetas Mosuli lääneosas Islamiriigiga võitlust pidanud politseiüksusi,  edastab The Telegraph. 

Iraagi õhujõudude helikopter saatmas välja rakette Islamriigi positsiooni pihta
Iraagi õhujõudude helikopter saatmas välja rakette Islamriigi positsiooni pihta Foto: YOUSSEF BOUDLAL/REUTERS/Scanpix

Rahvusvahelisse meediasse jõudnud fotodelt on näha, kuidas pihta saanud helikopter alla kukub, taga suitsujuga.

Videokaader Iraagi õhujõudude helikopteri allakukkumisest Mosulis / Reuters/AFP/AP/SCANPIX
Videokaader Iraagi õhujõudude helikopteri allakukkumisest Mosulis / Reuters/AFP/AP/SCANPIX Foto: Reuters/AFP/AP/ScanPix

USA juhitav koalitsioon alustas Põhja-Iraagis asuva Mosuli tagasivallutamist Islamiriigi käest möödunud aasta oktoobris.

Teada on, et Islamiriigi džihadistidel on olemas maa-õhk relvad, mille abil saab helikoptereid ja droone alla tulistada. Islamiriik on nende relvade abil tulistanud viimastel aastatel Süürias alla mitu Süüria ja Venemaa relvajõudude helikopterit.

Mosul, mis vallutati Islamiriigi poolt ligi kolm aastat tagasi, on nende viimane kants Iraagis, kuid nende käes on ka alasid ja linnu Süürias.

Lääne-Mosulis toimuvate lahingute eest põgeneb peaaegu iga päev 15 000 tsiviilelanikku, kellel on puudus nii puhtast joogiveest kui söögist.

ÜRO Pagulaste Ülemvoliniku Ameti (UNHCR) esindaja teatel avati märtsis Mosulist põgenenutele kaks uut põgenikelaagrit, milles on kohti 40 000 inimesele.

Möödunud aasta oktoobrist, kui käivitusid lahingud Mosuli pärast, on sellest linnast lahkunud üle 302 000 inimese, ainuüksi möödunud nädalal põgenes sealt 30 000 elanikku.

Lääne-Mosulis on sõjategevuse lõksus umbes 400 000 inimest, kellel on raskusi linnast lahkumisega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles