Spetsialist annab nõu: kevadise näonahahoolduse ABC

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kevadisel ajal tuleb oma näonaha eest hoolitsemisel silmas pidada tõdemust, et ilu algab seestpoolt: et saavutada kaunis ja särav näonahk, tuleb toituda tervislikult ning tarbida lisaks kasulikke vitamiine. Uurisime Amway ilutreener Andrzej Sawickilt, kuidas hakkama saada talvest räsitud naha turgutamisega, mida teha, kui peanahk kipub ketendama ning milliseid teisi saladusi saab ekspert meiega jagada.

Andrzej Sawicki
Andrzej Sawicki Foto: Amway

«Artistry ilutreenerina on minu nahahoolduse A-ks loomulikult Artistry nahahooldustooted,» ütleb Amway ilutreener Andrzej Sawicki. «Näonahk muutub pikkade talvekuude tulemusel paratamatult halliks ja kuivaks ning seetõttu on kevade hakul oluline kasutada sügavalt niisutavad näohooldustooteid, mis annavad sära ja elujõudu.»

Sawicki soovitab leida kreemi, mis niisutab ja tugevdab näonahka sügavalt. «Samuti on oluline kasutada kvaliteetseid meigitooteid, mis ei kuivata liigselt nahka,» paneb ilutreener südamele.

Teine oluline märksõna on spetsialisti sõnul «B nagu B-vitamiin». «Oluline vitamiin B aitab võidelda väsimusega ning hoiab naha, juuksed ja küüned tugevana,» ütleb Sawicki. «Olemas on 12 erinevat B-vitamiini rühma ning just aastaaegade vahetumisel on organismil vaja neist mitmeid. Kõige paremaks viisiks on manustada B-kompleksvitamiini, mis sisaldab kõiki vajalikke B-vitamiine. Parimaks viisiks on tarbida B-vitamiini hommikusöögi kõrvale, et täita organismile vajalikud kogused kogu päevaks.»

C nagu C-vitamiin

Vitamiin C tugevdab meie immuunsüsteemi ja on suurepärane antioksüdant. «Esimeste päikseliste päevade saabudes kipuvad paksud talvejoped esikukappi jääma, ent tegelikult ei ole väljas veel nii soe ning inimese organism ei ole valmis nii järsuks temperatuurimuutuseks,» hoiatab ilutreener. «Just piisav C-vitamiini kogus aitab organismil ilmamuutustega hästi kohaneda. Mineraalainetest tasub kevadisel ajal manustada lisaks ka tsinki. Kui aga vitamiine kapslitena võtta ei meeldi, tasub proovida ka teisi, näiteks nahakaudseid preparaate. Ära karda proovida erinevaid tooteid ja vali see, mis just sinu organismile kõige paremini sobib!»

Veel niisutamistrikke

Kas vastab tõele, et naha paremaks niisutamiseks võiks päeval pigem kasutada öökreemi? «Öökreemid on tõepoolest oma toimelt väga niisutavad – nende koostisained imenduvad naha sisse pikema ajaperioodi vältel, nagu näiteks öösel magades, kui nahk ja ka kogu organism puhkab,» selgitab Sawicki. «Osa öökreeme võib tõepoolest sobida ka päeval kasutamiseks, ent soovitan sel ajal siiski proovida niisutavaid päevakreeme. Tänapäeval on päevakreemide valik väga suur ja lai ning igaüks leiab enda nahatüübile sobivaima. Kuna meie näonahk võib vastavalt aastaajale muutuda, ei pruugi igaüks teada, milline on nende nahatüüp. Seetõttu soovitan järgida üldist reeglit ning kasutada talvisel ajal või ka aastaaja vahetudes konsistentsilt paksemaid ja suvisel ajal konsistentsilt kergemaid kreeme.»

Kui aga stress ning muud keskkonnamõjud on tuksi ajanud peanaha, siis tasub kindlasti ka selle piirkonnaga tegeleda. Sawicki tõdeb, et on palju häid maske ja õlisid, mis on mõeldud just juustele ja ka peanahale. «Üldiselt niisutab enamik šampoone ja juuksetooteid hästi peanahka,» ütleb ilutreener. «Kevade saabudes peaksime aga kasutama rohkem tooteid, mis kaitseksid juukseid ja peanahka kahjulike päikesekiirte eest. Soojemate ilmadega me enam mütsi pähe ei pane, kuid unustame erinevalt suvisest ajast ka oma juukseid kaitsta. Kuna me ei tunne, et päike põletaks, siis ei tule me selle peale, et UV-kiirgus võib mõningatel päevadel olla sama tugev kui suvel. Seetõttu on ka kevadel väga oluline kasutada juuksetooteid, mis kaitseksid nii juukseid kui peanahka kahjulike UV-kiirguste eest.»

Millal peaks aga hakkama kasutama kortsudevastaseid kreeme? Ilutreener ütleb, et tavaliselt lisanduvad need kreemid naiste (ja miks mitte ka meeste) arsenali alates 30. eluaastast, kuid muidugi on see individuaalne. «Tänapäeval leiab tegelikult iga kreemi koostisosadest aineid, mis aitavad nahal püsida elastne ja sile, tugevdades ühtlasi naharakkude uuenemist ning olles seeläbi juba vananemisvastase toimega,» selgitab Sawicki. «Seega ei tasu mõelda selle peale, millal on õige aeg hakata kasutama kortsudevastaseid kreeme, vaid tuleb lihtsalt valida enda vanusele vastav kreem.»

Sawicki soovitab: kaks toodet, mida võiks 25+ vanuses naine igapäevaselt kasutada

Silmakreem – just silmade ümbrusesse tekivad esimesed kortsud, mida nimetatakse naerukortsudeks. Kuna silmad on näo üks olulisim osa, tuleks silmade ümber kasutada eraldi silmaümbruskreemi, mis silub ja niisutab sinna tekkinud kortse ning aitab lahti saada tumedatest silmaalustest.  

Vitamiinid – nagu eelnevalt sai mainitud, algab välimine ilu seestpoolt. Tarbi lisaks tervislikule toidule lisaks vitamiine B ja C ja samuti magneesiumi, et säilitada oma naha ja juuste kaunis välimus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles