Kuidas leiutati võileib ja hot dog?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hot dog.
Hot dog. Foto: SCANPIX

Mõned toidud on meie laual nii tavapärased, et ei tule mõttessegi juurelda selle üle, kuidas nad leiutati.

Ühe legendi kohaselt leiutas võileiva John Montagu, neljas Earl of Sandwich. Earl of Sandwich on tiitel Inglismaal, mida seostatakse Kentis asuva Sandwichi linnaga. John Montagule meeldis mängida kaarte raha peale. Kirgliku mängurina ei tahtnud ta ühtegi mängu vahele jätta, seda isegi mitte söömiseks. Seetõttu lasi ta oma teenritel tuua endale «kaks saiaviilu, mille vahel on singiviil». Tema kaasmängijad hakkasid üsna pea sama tellima, öeldes: «Sama mis Sandwich võttis» millest sündiski võileivale ingliskeelne nimi Sandwich.

Josh Chetwynd on kogunud erinevate toitude leiutamislood ühte suurde raamatusse «How the Hot Dog Found Its Bun: Accidental Discoveries and Unexpected Inspirations That Shape What We Eat and Drink». Raamatus leiab lugusid nii õunasortide kui ka hot dog'i leiutamisest.

Chetwyndi sõnul ei saa kõiki leiutamislugusid siiski päris tõe pähe võtta ja paljuski on tegemist siiski legendidega. «Esimene asi, mis toiduajalugu uurides tuleb selgeks teha, et mingi kindla toidu tekkimislugu võib tihti olla seotud mingi kindla kultuuriga, kus talle on omistatud mütoloogiline seos,» selgitas ta. «Samuti võib mõne toote tekkimislugu olla meelega tehtud huvitavamaks, kui see tegelikult on, et tõsta müüginumbreid. Näiteks, kui sulle meenub tore lugu toote loomisest, siis on suurem tõenäosus, et sa ostad selle toote. Seega tuleb toidu loomise lugusid alati veidi kriitiliselt lugeda.»

Üks legend hot dog'i loomisest räägib 1880ndatel USAs elanud mehest, kes müüs tänaval liha, mida kutsuti red hots’ideks või frankfurteriteks. Selleks, et liha ei kõrvetaks, andis ta oma klientidele vorstiga kaasa ka kindad. Kuna kliendid kindaid tagasi ei toonud, hakkas äri halvasti minema. Kohalik pagar soovitas vorsti ümber sai panna, et mees saaks kinnasteraha kokku ja kliendid oma sõrmi ei kõrvetaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles